Tri promene koje nastaju u telu kada prestaneš da jedeš beli hleb

beli hleb
Foto: Oleksandr Chub / Panthermedia / Profimedia

Šta se desi u organizmu bez belog hleba?

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. Ali isto tako ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. Zato je dobro znati šta će se dogoditi s vašim telom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem se telu primećuje gotovo trenutno, i to u obliku gubitka kilograma. Ali nije reč o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Ali to ne znači da iz ishrane morate da u potpunosti izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi, piše Zadovoljna.hr.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava počinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno, pa se javlja osećaj malaksalosti i umora.

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram