Trener iz Srbije nam je otkrio: Ova vežba ubedljivo najbolje eliminiše celulit, ali većina žena pravi istu grešku

bikini
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Fizička aktivnost je uvek dobrodošla, a posebno sada ako mislimo da plažu ili bazen dočekamo vitki i zategnuti. Kao priprema za leto među najboljim metodama je plivanje.

“Plivanje je i uživanje i odličan trening. S obzirom da spada u ciklične aktivnosti poput trčanja ili vožnje bicikla, plivanje možete uvrstiti u vaš kardio trening“, priča fitnes trener Nikola Krgić.

Nikola Krgić
Nikola Krgić Foto: Vladimir Živojinović

Razbija uporni celulit

Tu je i pitanje koje zanima najviše žena – kako plivanje pomaže kod upornog celulita?

„Svaki vid aerobne aktivnosti, kao što su plivanje, trčanje, biciklizam, kada se upari sa pravilnom ishranom, može neutralisati celilut jako brzo. Pritom, plivanje je najzahtevnije i zato je i najefikasniji metod za razbijanje celulita“, kaže Nikola Krgić, fitnes trener.

Takođe, kako kaže naš sagovornik, od plivanja su garantovane i druge pozitivne promene, koje će se svakako videti.
„Plivanje će vam doneti mnogo benefita – popravićete kondiciju, uspećete da smršate, da tonizirate mišiće, ali i da popravite raspoloženje“, nabraja Nikola Krgić.

On objašnjava i šta se zapravo dešava u našem telu kad plivamo.

plivanje
Foto: Gerold Uder / Shotshop GmbH / Profimedia

„To je sigurno jedan od najboljih kardiovaskularnih treninga uz koji jačate celo telo sa minimalnim opterećenjem na zglobove. A to je idealno kod starije populacije ili onih koji imaju neke povrede. Takođe, plivanje zahteva da kristite sve velike mišićne grupe protiv opterećenja vode, što može biti odličan trening snage.“

Troši se više kalorija nego trčanjem

Foto: Addictive Stock / Shotshop GmbH / Profimedia

Nikola Krgić priča i koliko kalorija možemo da potrošimo ako plivamo.

„Jasno je da se u vodi ne možemo oznojiti kao u teretani, ali plivanjem podižemo puls kao kod svakog treninga, što će povećati potrošnju kalorija. Pritom, plivanjem trošite više kalorija nego trčanjem i vožnjim bicikla. U zavisnosti od stila plivanja, možete trošiti 500 kalorija i više u toku jednog treninga.“

Ipak, ne treba zaboraviti i jednu caku s plivanjem u hladnoj vodi.

„Interesantno je da plivanje u hladnoj vodi može da vam poveća apetit nakon aktivnosti iz prostog razloga što je telu potrebno dodatne energije da vrati svoju telesnu temperaturu. Onda vrlo lako možete da se prejedete, pa da poništite napor u sagorevanju kilograma“, upozorava Nikola Krgić.

Zato gledajte da voda u kojoj plivate nije mnogo hladna i nakon plivanja bolje birajte zdravije užine nego, recimo, picu ili sladoled.

„Uvođenje plivanja u vašu rutinu tri puta nedeljno po 30 minuta pomoći će vam da imate zdravije telo, a bilo koja aktivnost koja sagoreva kalorije pomoćiće vam da smršate“, zaključuje naš sagovornik.