Sve je u broju 5: Dijeta koju drže Rijana i Lejdi Gaga

Fitnes i ishrana 15. nov 202008:14 > 17. maj 2021 11:55
Dijeta pet faktora
Rijana; Foto: FAMEFLYNET PICTURES / Backgrid USA / Profimedia

Poznate žene vole takozvanu "dijetu pet faktora" i pravo je čudo kako ona još nije postala hit i kod nas. Lako se kapira, sve je u broju 5. Nema odricanja od bilo koje vrste namirnica, a efekte možete da vidite na fotkama Rijane, Lejdi Gage, Eve Mendez, Megan Foks...

Tvorac dijete pet faktora je holivudski nutricionista i trener slavnih Harli Pasternak. On je za svoje klijente osmislio izbalansiran plan ishrane, koji uključuje sve vrste namirnica, ništa ne brani i navodno postepeno menja loše prehrambene navike zbog kojih su zapravo i počeli da se goje. Pored ubrzanja metabolizma, ovaj plan ishrane takođe pomaže da se poboljša raspoloženje, smanji stres, bolje spava…

Dijeta pet faktora drži se pet nedelja. Sastoji u uvođenju pet manjih obroka tokom dana što omogućava da metabolizam ostane stalno zauzet u spaljivanju kalorija. Svaki obrok treba da se sastoji od pet sastojaka iz pet grupa namirnica koji će obezbediti bitne hranljive materije. Ukupno imate pet „grešnih“ dana – jednom nedeljno možete da se opustite i odstupite od zacrtanog režima ishrane. Ali mora da se vežba – bar pet puta nedeljno po 25 minuta.

Dakle sve je u broju 5: 5 obroka dnevno; 5 minuta za pripremu obroka; 5 grupa namirnica; 5 sastojaka u svakom jelu; 5 treninga od 5 vežbi od 5 minuta; 5 slobodnih dana u 5 nedelja.

Pročitajte još:

Pasternak tvrdi da osobe tokom držanja dijete ne osećaju glad, a posebno naglašava jednostavnost ishrane koja ne traži puno vremena za samu pripremu hrane. Prema njegovim procenama, nedeljno se može izgubiti i do kilogram na težini.

Jelovnik dijete 5 faktora

Obroci treba da da se sastoje od složenih ugljenih hidrata, zdravih biljnih vlakana, proteina, masti i zdravih sokova bez šećera. Pije se dva litra vode ili čaja bez šećera dnevno.

Namirnice koje dijeta 5 faktora preporučuje svrstane su u 5 grupa:

  • proteini: riba, piletina, ćuretina, belanca jajeta…
  • ugljeni hidrati (što niži GI): smeđi pirinač, krompir (kuvani), mahunarke, mekinje, sočivo, orašasti plodovi, integralne žitarice i peciva, većina povrća osim kukuruza i crvenog povrća
  • mlečni proizvodi: sveži sir, posni sir, nemasni jogurti, te slični proizvodi sa niskim procentom masnoća
  • vlakna: povrće, voće, soja, mahunarke
  • zdrave masti i napici: laneno ulje, maslinovo ulje, voda, čajevi i sokovi bez šećera…

Sajt Brza dijeta daje primer kako treba da izgleda dnevni jelovnik.

Doručak treba da bude jaka energetska baterija za predstojeće dnevne aktivnosti. Treba da sadrži proteine, jednostavne ugljene hidrate i vlakna pa su integralne pahuljice, nemasni mlečni proizvodi i živinsko meso idealne namirnice. Povrće i voće takođe treba da se nađe na tanjiru – idealno bi bilo sve navedeno u istoj količini.

Ručak i večera su po formi slični doručku, s tim da ručak sme da bude malo obilniji, dok se za večeru to ne preporučuje. U ove obroke možete da uvrstite i supu, a zastupljenost proteina, vlakana i zdravih ugljenih hidrata obezbedite ribom ili piletinom, mlečnim proizvodima i povrćem. Peciva neka uvek budu integralna i pod strogom količinskom kontrolom, a priloge uz meso bazirajte na smeđem pirinču, kuvanom krompiru i sličnim prilozima od povrća.

Međuobroci su tu da bi vam pomogli u izbegavanju gladi, u periodima između glavnih jela, te da bi održali metabolizam ravnomerno zaposlenim tokom čitavog dana. Nisu ništa manje važni od ostalih obroka, i ne bi ih trebalo preskakati. Orašasti plodovi su idealan izbor, zatim voćni jogurti, sendviči s dozvoljenim mesom, voćke, a jedino pravilo kojeg se treba pridržavati kod međuobroka je da količinski budu, otprilike, duplo manji nego glavni obroci.

Osim na zdravom jelovniku, dijeta pet faktora insistira i na vežbanju.

Trening od 25 minuta

Obavezna su pet treninga nedeljno koje izvodite za 25 minuta po treningu. Svaki trening je podeljen u pet vežbi koje ciljaju drugi deo tela, kao što su leđa, grudi, ramena, noge i trbušnjaci i uopšte ne morate da budete sportski tip da biste znali šta treba da radite.

Pročitajte još:

Dnevni plan vežbanja treba da se sastoji od 5 minuta zagrevanja uz kardio vežbe, preporučuju se trčanje, plivanje, preskakanje konopca, vožnja bicikla i slično.

Zatim radite dva puta po 5 minuta anaerobnih vežbi za različite delove tela, 5 minuta sklekova ili trbušnjaka, i na kraju 5 minuta opuštanja mišića uz kardio vežbe. Anaerobne vežbe su trbušnjaci, sklekovi, vežbe na spravama, dizanje tegova. Na vama je, da u okviru svojih mogućnosti izaberete one koje vam je lakše da praktikujete.

Naravno, i kod ove dijete treba biti oprezan, mnogo stvari nije precizno definisano. Iako može pomoći da izgubite kilograme, pojedinačni rezultati mogu da variraju i postoji nedostatak naučnih dokaza koji bi potvrdili njegovu delotvornost, ističe portal Mogu ja to sama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram