Tablete za artritis drže bolest pod kontrolom

Foto:Shutterstock

Artritis je hronična upala zglobova koja, ukoliko se ne leči, teško oštećuje zglobove, čak do te mere da ljudi izgube sposobnost da rade, da se kreću, da se opsluže u svakodnevnom životu. Ova hronična, doživotna bolest je autoimune prirode, a to znači da se razvila alergija na sopstvene ćelije, zatim sistemska što dalje znači da pored zglobova zahvata i organe u telu, a što je najvažnije ne bira godine – mada je čećša kod žena u periodu između 30 i 40 godina.

Veoma je bitno rano otkriti bolest, što današnja medicina omogućava. Tačno se znaju prvi znaci bolesti na osnovu kojih lekari posumnjaju da se radi o ovoj bolesti, a od terapija, Srbija ima sve najbolje tablete za artritis – samo je bitno početi na vreme, da bi se bolest zaustavila i sprečilo oštećenje zglobova. Iako je bolest ozbiljna i nepredvidivog toka, ukoliko se prepozna rano i rano počne sa savremenom terapijom ( tabletama za artritis ), čovek može da se potpuno zdravo oseća i da radi.

Znakovi koje telo pokazuje, bol, se trebaju osluškivati i nezanemarivati, već se treba javiti svom izabranom lekaru, kome je danas približena potreba za ranim prepoznavanjem artritisa. Može se dugo živeti sa ovom bolešću, kontrolišući je tabletama za artritis i to, na žalost, nije retka pojava, jer svaki stoti čovek boluje od neke vrste artritisa. Bolest će vas naučiti mnogo čemu… Naučićete da planirate svoje sutra, jer nikad ne znate kada će se artritis aktivirati, a time što planirate svoje sutra, vi zapravo gospodarite svojim životom, a ne bolest!

KAKO LEČITI ARTRITIS?

Lečenje tabletama za artritis ili farmakološko lečenje, postiže da se kod 75% obolelih bolest uvede u remisiju, a to znači bez ili sa minimalnim tegobama. Ove bezbedne tablete za artritis prepisuje isključivo specijalista i mora se striktno pridržavati terapiji. Da bi lekovi počeli sa dejstvom, mora da prođe mesec dana do tri meseca, a da bi se zaustavio hroničan tok bolesti, potrebno je da prođu 3 do 6 meseci. Terapija se prepisuje nakon opsežne laboratorijske analize, rentgena pluća, spirometrije i pojedinih testova, poput testova na HBV i HCV. Lečenje započeinje manjim dozama koje se povećavaju po potrebi, uz opreznost na pojave neželjenih gastrointestinalnih tegoba. Ipak, neželjeni efekti su najčešće blagi, a ukoliko terapija na daje adekvatan odgovor, tu su lekovi nove generacije – biološki lekovi, koji se daju konzilijarno onim pacijentima kod kojih nema napretka posle 6 meseci lečenja.

Ni jedan lek niti lekar ne može uspešno da leči obolelog, ukoliko on sam ne učestvuje aktivno u svom lečenju. To podrazumeva promenu životnog stila – prestanak pušenja, izbegavanje stresa i infekcija i pravilnu ishranu ( potrebno je unositi što više ribe, zelenog voća i povrća, a izbegavati crveno meso, crveno voće i povrće zbog šećera koji pojačava bolove ). Vrlo je bitan san i vežbanje, kako bi se očuvala funkcija zglobova.

Foto:Shutterstock

ZA VITAMIN B12 KAŽU DA JE PRESUDAN ZA NAŠE ZDRAVLJE

Ukoliko bolujete od artritisa i morate izbegavati crveno meso, morate voditi računa da ne upadnete u deficit vitamina B12.

Vitamin B12 se najviše nalazi u hrani životinjskog porekla i zadužen je za izgradnju naše DNK i ćelija crvene krvne loze ( eritrocita ). Pošto ljudski organizam nema sposobnost da sam sintetiše vitamine, moraju se unositi hranom za svakodnevno pravilno funkcionisanje, a ukoliko ni to nije dozvoljeno, rešenje je vrlo jednostavno – potrebno je uzimati suplemente vitamina B12.

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 – vrtoglavica, zaboravljanje, slabost mišića, bled ten, utrnulost, neobjašnjiv umor. Veći deficit vitamina B12 izaziva anemiju koja se leči po potrebi i injekcijama ovog esencijalnog vitamina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram