Švajcarska će možda prva zabraniti testiranje na životinjama

Miš u laboratoriji, Foto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

Birači u Švajcarskoj odlučiće u nedelju na referendumu hoće li ova država postati prva zemlja koja će zabraniti testiranje na životinjama, na kojem će takođe razmotriti pooštravanje kontrole reklamiranja cigareta.

Kampanja koja želi okončati sve eksperimente na miševima, pacovima i drugim životinjama prikupila je dovoljno potpisa za organizovanje glasanja prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, nailazeći na snažno protivljenje ogromnog farmaceutskog sektora u zemlji.

Industrija, koja uključuje farmaceutske gigante Roche i Novartis, kaže da su takva istraživanja potrebna za razvoj novih lekova.

Pobornici zabrane testiranja na životinjama, za koje vladini podaci pokazuju da je uzrokovalo uginuće više od 500.000 životinja u švajcarskim laboratorijima samo u 2020. godini, kažu da je praksa etički pogrešna i nepotrebna.

Najnovija anketa javnog mnjenja pokazala je da se 68 posto ispitanika protivilo predloženoj zabrani, sugerišući da je malo verovatno da će biti odobrena.

No, zato će verovatno proći predlog o daljem ograničavanju reklamiranja duvana, budući da je 63 posto ispitanika za tu meru. Kampanja protiv duvana, kojoj je potrebna podrška većine kantona i birača da bi prošla, želi proširiti trenutne granice oglašavanja na reklame gde god ih mladi mogu videti. To bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, bioskopima, internetu, na sportskim i drugim događajima i na džambo plakatima.

U nedelju se u Švajcarskoj takođe odlučuje o vladinom predlogu za ukidanje poreza od 1 posto na vlasnički kapital kompanije, mera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala ekonomski rast. Protivnici kažu da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 miliona švajcarskih franaka (270 miliona dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim kompanijama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebalo da nadoknade manjak.

Financijska podrška švajcarskim medijima posljednje je pitanje koje će birači razmatrati u nedelju, a vlada želi sprečiti zatvaranje više lokalnih novina i radijskih stanica dodeljivanjem paketa pomoći od 151 milion franaka, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram