Stručnjak za ishranu objasnio zašto banane uvek treba da operete pre nego što ih oljuštite

Ne, kora nije stopostotna zaštita.

Za većinu nas je nezamislivo da ne peremo voće koje ne ljuštimo, ali ono što je manje poznato je da voće čije kore ne jedemo, kao što su banane ili lubenice, takođe treba oprati pre nego što ih oljuštimo.

Stručnjaci za bezbednost hrane kažu da bi trebalo da perete i voće sa debljom korom. Tamika Sims, direktorka Međunarodnog saveta za informacije o hrani, navodi da banane i voće sa korom koje ne jedemo treba oprati pod čistom vodom.

„Ovo je najbolja praksa u bezbednom rukovanju hranom kako bi se minimiziralo prenošenje prljavštine ili mikroba koji mogu biti na koži na unutrašnjoj strani voća koje nameravate da konzumirate“, kaže Sims.

Naime, prljavština može biti vidljiva na koži, ali pesticidi ili mikrobi poput salmonele nisu. Zbog toga Sims navodi da sve namirnice treba oprati pre konzumiranja, a to važi i za hranu iz organske poljoprivrede.

banane
Foto: ANTONIA REEVE / Sciencephoto / Profimedia

Kore od banane i drugi proizvodi sa debelim slojem podjednako su podložni bakterijama kao i mekše voće i povrće sa delikatnijom korom.

Na primer, američka uprava za hranu i lekove otkrila je listeriju i salmonelu na kori avokada.

Iako je bakterijama teže da dođu do unutrašnjosti, u trenutku kada nožem isečete plod možete kontaminirati jestivi deo. Iz tog razloga je potrebno svaku vrstu voća oprati pre konzumiranja, jer se na taj način smanjuje rizik od infekcije, piše N1.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram