Stručnjaci tvrde da je upravo kim ključan za mršavljenje

Alesandra Ambrosio,
Alesandra Ambrosio, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Istraživanje su pokazala da kim ubrzava metabolizam i tako pomaže u procesu mršavljenja.

Trista Best, registrovana dijetetičarka tvrdi da je voda s kimom idealan napitak za brže mršavljenje, a s njom se slažu i brojni drugi stručnjaci, piše Živim.hr.

Važnost kima

Kim je bogat antioksidansima, dobar je za održavanje imunog sistema i zdravlja creva, a može smanjiti upale i rizik od raka.

Istraživanje su pokazala da kim i ubrzava metabolizam u procesu mršavljenja. U kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 88 gojaznih žena, eksperimentalna grupa žena je jela zaslađeni jogurt s kimom dva puta dnevno tri meseca. Kontrolna grupa je u istom periodu jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kima u prahu. Ispostavilo se da su samo one žene koje konzumiraju kim značajno smanjile svoju težinu, indeks telesne mase, kao i opseg struka i postotak telesne masti. Takođe, kod njih je zabeležen niži nivo ukupnog holesterola, triglicerida i LDL (lošeg) holesterola u krvi dok se dobar HDL holesterol povećao.

Važnost vode

Dovoljan unos vode važan za naše telo, zdravlje i dobru liniju.

Istraživanje zasnovano na podacima Nacionalne ankete o zdravstvenim pregledima (NHANES) objavljenom u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i gojaznosti, sugerišući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli telesne težine.

Kako napraviti vodu s kimom

Natopite kašiku semenki kima u šoljicu ili dve vode i ostavite da stoji preko noći. Neki semenke vole zdrobiti, ali to nije nužno. Ujutru smesu kuvajte oko pet minuta. Kad se voda ohladi, ocedite semenke i prespite ih ledom ili zagrejte na željenu temperaturu. Napitku možete dodati malo prirodnog zaslađivača ili cimeta kako biste poboljšali ukus.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram