Šta ti je sve potrebno za teretanu u kući

teretana u kući
Foto: Sergejs Rahunoks / Alamy / Alamy / Profimedia

Uz nekoliko sprava možeš napraviti sopstvenu teretanu u svojoj kući.

Vežbanje je veoma bitan deo dana i života generalno. Doktori oduvek preporučuju što više fizičke aktivnosti – šetnju, brzo hodanje, trčanje, kardio i statiče vežbe. Umesto toga, mnogi od nas dosta sede tokom dana jer sate provodimo pred računarom. Uz nekoliko sprava možeš napraviti sopstvenu teretanu u svojoj kući.

Prva stvar koju treba da uradiš je da izabereš najbolje mesto gde ćeš locirati svoju kućnu teretanu. Ukoliko ti uslovi to dozvoljavaju, idealno bi bilo da preurediš podrum, tavan ili deo dvorišta. Ako živiš u stanu, možeš jednu sobu ili deo neke prostorije pregraditi i pretvoriti u svoj kutak za vežbanje, piše ultra.ba.

Druga bitna stvar koju treba da odrediš je budžet. Pravljenje teretane može koštati dosta, ali ako imaš ograničene novčane mogućnosti, nemoj da se obeshrabriš. Mnogo novca nije primarno da bi se napravila funkcionalna teretana.

Sledeći korak je kupovina sprava i opreme. I ovde imaš više mogućnosti – možeš potražiti nove ili korišćene sprave. Pre nego što išta odlučiš da kupiš, dobro istraži sve opcije. Prelistaj oglase i web stranice, kao i ponude na društvenim mrežama.

Još jedna bitna stvar na koju pojedini često zaborave jeste da temperatura u prostoriji u kojoj vežbaš mora biti optimalna. Ovo dosta zavisi i od toga gde se nalazi teretana. Na primer, garažu će biti mnogo teže zagrejati ili rashladiti nego recimo sobu u stanu. Rešenje može biti klimatizovanje prostorije za letnje mesece ili podno grejanje zimi. Tu su uvek i ventilatori i grejalice kao jeftinija opcija.

Dobro osvetljenje je još nešto što prostoriju čini prijatnijom za vežbanje. Svetlost i toplota se svode na lične preferencije, ali izbegavaj svetiljke koje vise do pola sobe. Ne želiš da tokom izvođenja vežbi udaraš u njih.

S obzirom da je to tvoja privatna teretana, možeš je dekorisati po svom ukusu. Na tebi je izbor boja, ukrasa, rasvete, detalja. Stvori atmosferu u kojoj ćeš uživati dok vežbaš.

Ako imaš ograničen prostor i moraš vežbati recimo u dnevnom boravku, dodavanje točkova tvom nameštaju je odlična opcija. Na ovaj način možeš pomerati stvari i imati dovoljno prostora za vežbanje.

Izbor podova je veoma važan, posebno ako koristiš tegove ili bilo koju opremu koja može oštetiti standardni pod. Debeli gumeni pod je najbolje postaviti u celoj prostoriji koju pretvaraš u teretanu. Često ljudi odlučuju da ih slože poput slagalice i na taj način pokriju celu ili deo prostorije.

Zidovi su odlično mesto za skladištenje opreme za teretanu. Najpametnije je kupovati opremu koja je multifunkcionalna i koju ćeš moći koristiti za izvođenje različitih vežbi.

Jedna od njih je benč klupa koja je ključna za izvođenje brojnih vežbi. Ako tražiš još više opcija njene upotrebe, nabavi i naslonjač.

Dva tega i šipka će ti biti dovoljni za osnovne vežbe. Kasnije možeš kupiti i druge vrste i veličine, kako tvoje vežbanje bude napredovalo.

Tegići su takođe svestran komad opreme. Najbolje bi bilo kupiti one na kojima možeš prilagođavati težinu, u zavisnosti od vežbe.

Ketlbel je još jedna spava koja se može koristiti na više načina, a ne zauzima mnogo mesta u prostoriji. Dolazi u mnogim veličinama, oblicima i težinama, te u zavisnosti od svoje fizičke spremnosti, izaberi onaj koji ti najviše odgovara.

Trake za vežbanje su praktični i jeftini komadi koje lako možeš dodati u kućnu teretanu. Uz njih nabavi i prostirku za jogu za veću udobnost kod vežbi koje radiš na podu i istezanje na kraju treninga.

Ukoliko ti prostor i budžet dozvoljavaju, za kardio trening uzmi sobni bicikl kojim možeš odraditi odličan trening u svoja četiri zida. Vreća za boks i rukavice, pored odličnog kardio treninga, predstavljaju i oslobađanje od negativne energije. Ovo je odlična terapija da izbaciš sve negativne misli iz glave.

Pilates loptu možeš koristiti za jačanje kičme i izvođenje raznih drugih vežbi. Možeš ih koristiti i kao kancelarijsku stolicu u kućnoj kancelariji. I one moge da se nađu povoljno.

Ne treba zaboraviti ni ogledala u sobi. Nije loše ogledati se dok izvodiš određene vežbe – da vidiš da li ih izvodiš pravilno. Najbolje ih je montirati na zid, a idealno bi bilo da zauzimaju što veću površinu, a tako će i soba izgledati veće.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram