3 dobre i 3 loše stvari koje će ti se desiti ako stalno jedeš šunku

Šunka Foto: Marek Tyczyński / Panthermedia / Profimedia

Šunku mnogi jedu i za doručak, i za večeru, i u pecivu, i u pici, i u ruskoj salati, ali znamo li šta se u telu zaista desi ako često unosimo ovaj suhomesnati proizvod?

Svinjetina je meso koje se najčešće jede na svetu, pa i u Srbiji. A šunka kao prerađevina ove vrste mesa posebno se jede u vreme praznika i obavezni je deo svečane trpeze. Zato je važno znati kako ova namirnica utiče na organizam.

Dijetetičarka iz Njujorka Ketrin Bruking za portal EatThis objašnjava koje su moguće prednosti, a koje loše posledice kada jedete šunku.

Dobre strane jedenja šunke

Može pomoći u izgradnji mišića

Ako je vaš cilj da dobijete mišiće, osim treninga, važna je i hrana bogata proteinima, kao što je šunka. Američki koledž sportske medicine preporučuje da jedete 0,5 do 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine svakog dana — oko 46 grama dnevno za žene i 56 grama za muškarce — a šunka vam može pomoći da postignete taj cilj.

Šunka sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina, što je čini kompletnim proteinom, kaže Bruking.

„Amino-kiseline su građevni blokovi mišićnog tkiva i pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase, a esencijalne amino-kiseline se moraju uneti ishranom“, kaže Bruking.

Manja porcija od oko 80 grama šunke sadrži čak 22,8 grama kompletnog proteina, što je dobar deo preporučene dnevne vrednosti.

Može vam pomoći da smršate

Ako želite da smršate ili održite kilažu na duge staze, ishrana bogata proteinima je svakako preporučljiva. A kao što je već rečeno, šunka je moćan izvor proteina.

„Istraživanja pokazuju da vas proteini drže sitim duže vreme i tako se smanjuje rizik da ćete imati napade gladi i prejedati se“, kaže Bruking.

Šunka Foto: Tetiana Chernykova / Alamy / Alamy / Profimedia

I ne samo to.

„Proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišićne mase, a više mišićnog tkiva znači da ćete sagoreti više kalorija nego da imate više masnog tkiva“, kaže Bruking.

Šunka takođe ima relativno malo kalorija: porcija od oko 80 grama ima oko 230 kalorija. Ako je spojite sa bogatom raznovrsnom salatom i integralnim tostom, imaćete dobar doručak koji će vas dugo držati sitim.

Unećete važne mikronutrjente

Mnogi od nas ne unose dovoljno mikronutrijenata, a to može da uzrokuje umor, pad koncentracije i pažnje, slab imunitet… Ali šunka, kao i druge vrste crvenog mesa, dobar je izvor raznih vitamina i minerala. Porcija šunke sadrži 20 odsto preporučene dnevne doze cinka koji je odličan za imunitet, 70 odsto dnevne doze selena koji je sjajan za metabolizam i odličan je izvor vitamina B koji daju energiju.

Loše strane jedenja šunke

Dimljena i sušena šunka povećava rizik od upale

Svinjski suhomesnati proizvodi često su dimljeni ili sušeni, što im daje poseban šmek. Ali to je takođe nezdravo jer može da poveća rizik od bolesti.

„Dimljenje i sušenje mesa se povezuje sa povećanjem nekih kancerogena. Mnoge zdravstvene agencije, kao što je Američko udruženje za rak, preporučuju da se ograničeno unosi prerađeno meso (uključujući šunku) jer se povezuje sa većim rizikom od nekih karcinoma (rak želuca i debelog creva)“, kaže Bruking.

A zašto je tako?

„Prerađena šunka obično sadrži nitrate. Iako o ovome ima različitih istraživanja, neke studije pokazuju porast raka debelog creva, bubrega i želuca sa većim unosom nitrata. Pritom, meso poput šunke koje se prerađuje na velikim temperaturama proizvodi jedinjenja povezana sa opasnim upalama. A te upale se dovode u vezu sa dijabetesom, srčanim bolestima i nekim karcinomima“, kaže Brooking.

Suhomesnato može da izazove srčane probleme

Sušena i dimljena šunka takođe sadrži dosta natrijuma, tj. soli. Porcija sušene šunke od 80 grama sadrži 800 miligrama natrijuma, što je oko 33 odsto celokupne preporučene dnevne vrednosti.

Kod nekih ljudi ishrana sa mnogo natrijuma može povećati krvni pritisak, kaže Bruking. A visok krvni pritisak predstavlja veći rizik od srčanog ili moždanog udara, navodi čuvena klinka Mejo. Zato je sveža šunka bolja opcija od dimljene i sušene.

„Generalno, sveža šunka sadrži manje natrijuma i manje jedinjenja koja izazivaju rak od sušene ili dimljene šunke“, kaže Bruking.

Unećete previše dodatog šećera

Jedan od prazničnih specijaliteta je i šunka pečena u medu. I iako će tako vaša svečana trpeza biti sočnija, to takođe znači više dodatog šećera.

Porcija od 80 grama ovako spremljene šunke sadrži oko pet grama dodatih šećera. Iako se to možda ne čini mnogo, preporuka je da se dnevni unos šećera ograniči na samo 25 grama za žene i 36 grama za muškarce.

Inače previše dodatog šećera u ishrani može povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram