Šta da jedete kad ste dehidrirani da povratite snagu

Lepeza Foto:Shutterstock

Kada osetite da ste žedni, to je već signal blage dehidratacije. Dehidracija je rezultat gubitka više tečnosti nego što unosite. Mogu je uzrokovati vrućina, lekovi, probavne smetnje i preveliki napor. Šta, osim vode, možemo da pojedemo i popijemo kako bismo ublažili dehidrataciju?

Nekoliko namirnica i napitaka može vam pomoći da se rehidrirate.

„Healthline“ donosi sedam odličnih predloga.

Supe i čorbe

Supe i čorbe sadrže visok sadržaj vode i elektrolite. Ova kombinacija je ključna za rehidrataciju.

Recimo, supa od kostiju i druge supe sa životinjskim proteinima dodatno obezbeđuju kolagen. To je protein životinjskog porijekla važan za zdrave zglobove, što može biti posebno važno ako je dehidracija posledica prenaprezanja.

Ako kuvate čorbu od kostiju kod kuće, imajte na umu da se kuvanjem koje je duže od osam sati povećava sadržaj kalcijuma i magnezijuma. Dodavanje različitog povrća takođe povećava hranljive materije. Na primer, jedna šolja (237 ml) goveđe supe od kostiju sadrži ove elektrolite: fosfor, kalijum i natrijum.

Dok je natrijum važan elektrolit kada ste dehidrirani, prevelika konzumacija je povezana sa srčanim problemima i visokim krvnim pritiskom. Stručnjaci savetuju da ograničite unos natrijuma na 1.500–2.300 mg dnevno.

Lubenica i dinja

Voće poput lubenice i dinje ima veoma visok sadržaj vode, što ih čini odličnim izborom kada ste dehidrirani.

Na primer, jedna šolja (152 grama) sirove lubenice narezane na kockice sastoji se od skoro 92 odsto (139 ml) vode. Čuvanje ovog voća u frižideru može vam pomoći da se rashladite ako je do vaše dehidracije došlo zbog toplote. Takođe možete zamrznuti dinju i koristiti je za sisanje ako osetite mučninu.

Ova metoda će uneti tečnost u vaš organizam ako imate stomačni problem.

Gaspačo

Gaspačo je hladna supa od paradajza i povrća koja je popularna u Španiji i Portugalu, posebno u letnjim mesecima.

Glavni sastojak – paradajz – sadrži 94 odsto vode, devet odsto kalijuma i samo 33 kalorije u svakoj porciji od jedne šolje (180 grama).

Unošenje dovoljno kalijuma važno je za regulaciju krvnog pritiska i sprečavanje srčanih oboljenja .

Da biste napravili gazpačo, svež paradajz možete pomešati sa hladnim krastavcima, malo paprike, maslinovim uljem, belim lukom i malo soli i bibera. Pošto je ovo sirova supa, iz povrća dobijate sav sadržaj vode koji bi inače mogao da ispari tokom procesa kuvanja.

Smutiji

Obično imaju tečnu bazu, poput mleka, soka ili nezaslađenog ledenog čaja, uz šaku voća i povrća, a ponekad i jogurt za dodatne proteine. Umesto mlečnih proizvoda možete koristiti i mleka na biljnoj bazi ili proteinski prah.

Rezultat je kremast, sladak i osvežavajući način za nadoknađivanje izgubljene tečnosti.

Smuti sa bobičastim voćem sadrži puno vitamina C, koji je neophodan za zdrav imunološki sistem. Ovo je posebno važno ako je dehidracija posledica groznice ili infekcije.

Ako vam je stomak osetljiv, pokušajte da dodate mešavinu đumbira ili nane. Studije su pokazale da pomažu u sprečavanju mučnine i ublažavanju probavnih smetnji. Dodajte malo leda da vam smuti postane još hladniji ako vam je muka. Hladna hrana ima tendenciju da manje miriše, što bi moglo biti korisno ako vam određeni mirisi izazivaju mučninu.

Mleko

Čaša mleka osim tečnosti obezbeđuje i proteine, ugljene hidrate i malo masti. U 245 ml mleka ima 218 ml vode i osam grama proteina. Takođe sadži 24 odsto kalcijuma, osam odsto gvožđa i sedam odsto magnezijuma. Sadrži i malu količinu natrijuma, koji može pomoći vašem telu da zadrži više tečnosti.

Jedan eksperiment sa 72 odrasla muškarca otkrio je da su punomasno i obrano mleko više hidrira od vode 3-4 sata nakon konzumiranja. To je zato što dodatni nutrijenti u mleku, poput laktoze, natrijuma i kalijuma, pomažu vašem telu da uspori brzinu apsorpcije i izlučavanja tečnosti.

Mleko je dobra opcija ako imate loš apetit ili mučninu. Pijte ga hladno ako ste pregrejani ili ga upotrebite za dopunu kalorija i tečnosti nakon vežbanja.

Caciki sos

Ovaj grčki sos napravljen je od jogurta i krastavca – oba sadrže vodu.

Samo jogurt ima visok sadržaj vode (85 odsto) i ima mnogo istih prednosti kao i mleko. Sadrži i neke probiotike, koji su prijateljske crevne bakterije. I krastavac hidrira. Sastoji se od 85 odsto vode.

Ako kod kuće pravite caciki sos, izostavite korak proceđivanja krastavca. To će pomoći da se zadrži sav sadržaj vode.

Jedite ga uz štapiće šargarepe, čeri paradajz i kolutiće krastavca.

Kokosova voda

Kokosova voda je odlična za piće kada ste dehidrirani, jer snabdeva telo elektrolitima i ugljenim hidratima. Takođe može pomoći u sprečavanju grčeva mišića.

Na primer, jedna šolja (237 ml) nezaslađene kokosove vode sadrži 9 odsto dnevne vrednost kalijuma i ima 45 kalorija.

Ako osećate mučninu ili povraćanje, obavezno polako pijuckajte kokosovu vodu. Naglo ispijanje može vam uznemiriti želudac.

Takođe proverite da li u sastojcima ima šećera ili aroma.

***

Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram