Sremuš, poznat I kao divlji odnosno medveđi luk, jedna je od najzdravijih biljaka koje rastu slobodno u prirodi. U pitanju je lukovičasta, višegodišnja biljka, koja je srodnik vrašca.
Sremuš divlje raste u vlažnim šumama. Takođe, često se nalazi u močvarama ili blizu kanala, a ima ga širom Evrope. Može se koristiti na mnoge načine u kuhinji, slično kao praziluk ili mladi beli luk, takođe se od sremuša prave čajevi, tinkture i slične lekovite smese.
Sremuš se se sastoji od lukovice, stabljike, listova i belih cvetova u obliku zvezda. Botanički latinski naziv sremuša je Allium ursinum. Veruje se da je sremuš biljka omiljena među medvedima; otuda i nadimak „medveđi luk”. Sremuš je takođe jedna od prvih prolećnih biljaka koje se pojavljuju u divljini.
Kako se jede sremuš
Sremuš je pravi prolećni delikates i odličan način da našu ishranu učinimo zdravijom. Raste u izobilju, lako ga je prepoznati, cela biljka je jestiva i može se uživati u sremušu i sirovom ili kuvanom obliku.
Rani izdanci sremuša konzumiraju se kao listovi salate ili kao začinsko bilje, dok se veći listovi mogu iseckati i jesti sirovi ili kuvani kao spanać. Stabljika sremuša se može koristiti slično kao vlašac, a cvetovi mogu biti odlična dekoracija za jela.
Ubrani sremuš najbolje je držati negde gde je hladno i tamno – recimo, u kutiji za salatu u vašem frižideru je idealno. Ubrani listovi sremuša će trajati 3-4 dana, ali cvetove je najbolje iskoristiti baš na dan kada su ubrani.
Obavezno dobro operite sremuš u hladnoj vodi pre jela, kako biste oprali sve prljavštine I uklonili insekte. Mlađe lišće, cveće i seme sremuša možete jednostavno dodati u salate. Veći listovi se mogu kuvati, ali I koristiti za pesto sos ili dresing za salatu.
Sremuš se odlično slaže s namirnicama kao što su jagnjetina, pastrmka, losos i mladi krompir.
Lažni sremuš
Sremuš je korisno brati i spremati, ali se prilikom odlaska u prirodu mora biti veoma obazriv. Razlog je to što je sremuš lako pomešati s biljkom mrazovac, koja je izuzetno otrovna.
Jedenje mrazovca može dovesti do ozbiljnog ili čak fatalnog trovanja, u zavisnosti od količine unesenog lišća, koncentracije kolhicina u biljci (koja veoma varira) i da li je u kombinaciji sa određenim lekovima, što može značajno povećati rizik od toksičnosti.
Prve kliničke manifestacije trovanja mrazocem su teški digestivni poremećaji (povraćanje i dijareja), koji se javljaju u roku od nekoliko sati nakon konzumacije.
Zato je važno napraviti razliku između sremuša I mrazovca. Sremuš ima sa karakterističan miris belog luka, posebno kada se njegovi listovi zgnječe. Njegovi zvezdasti cvetovi i izdužena lukovica su beli. . Ova biljka često raste u velikim tepisima u vlažnim senovitim predelima šume ili duž potoka. Listovi se pojavljuju u februaru I martu, a cvetovi od aprila do početka juna. Listovi se beru do pojave prvih cvetova.
Listovi mrazovca su tvrđi i bez stabljike, a lukovica mu je okruglasta i tamna. Cvetovi ljubičaste boje se pojavljuju tek u jesen, u proleće su vidljivi samo listovi; oni su mesnati i okruglog vrha, i izgledaju kao da izranjaju pravo iz zemlje. Svi delovi biljke su otrovni.
Uticaj sremuša na zdravlje
Sremuš ima mnoga lekovite svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem.
Takođe, sremuš je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, zbog sadržaja sumpora. Korišćen je čak u Prvom i Drugom svetskom ratu za sterilizaciju rana. Sremuš zapravo ima četiri i po puta više jedinjenja sumpora od običnog belog luka.
Sremuš je prepun različitih minerala. Ponekad se naziva i „kraljem magnezijuma“ biljaka zbog visokog nivoa ovog minerala koji se nalazi u lišću. Magnezijum je poznat kao mineral koji pomaže protiv stresa i štiti cirkulatorni sistem, posebno srce.
Šta napraviti od sremuša
Sremuš tinktura / kapi od sremuša
Kapi od sremuša, odnosno sremuš tinktura je odlična za osobe koje pate od problema s varenjem I visokog krvnog pritiska. Lako je možete napraviti sami.
Listove sremuša dobro operite i sitno iseckajte. Stavite ih u dobro opranu staklenu teglu i prelijte votkom. Teglu dobro zatvorite i ostavite na toplom i sunčanom mestu 15 dana.
Toplota će omogućiti listovima da oslobode svoje hranljive materije. Nakon toga tinkturu procediti i čuvati na suvom i hladnom mestu.
Pijte 10-15 kapi tinkture sremuša, razblažene u čaši vode, svaki dan.
Čaj od sremuša
Od sremuša se može napraviti I lekovit napitak – topli čaj, koji je posebno koristan u borbi protiv parazita. Za pripremu čaja od sremuša samo odvojite 200 ml vode i malo korena biljke.
Prokuvajte vodu, zajedno sa sremušem. Kada dostigne tačku ključanja, isključite vatru i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim samo procedite i konzumirajte.
Važno je napomenuti da se pre upotrebe bilo kakvog prirodnog tretmana mora konsultovati lekar.
Sremuš recepti
Salata od sremuša i sira
Od sremuša I sira se može pripremiti ukusna salata.
Sastojci:
12 listova sremuša
2 šake zelene salate
800 grama feta sira
100 mililitara maslinovog ulja
2 kašike soka od limuna
1 čen belog luka
sveža mlevena paprika
Operite sremuš, osušite ga, uklonite peteljke i isecite na trake širine 1-1,5 cm. Sremuš blanširajte u loncu sa ključalom slanom vodom, ocedite, isperite hladnom vodom, ponovo ocedite i osušite. Zelenu salatu oprati, osušiti, iseći i iseckati na komade veličine zalogaja.
Sir isecite na kocke. Listove sremuša omotajte oko svake kocke i lagano pritisnite. Stavite na tanjir za serviranje. Rasporedite listove oko umotanog sira.
Pomešajte ulje u činiji sa limunovim sokom da napravite preliv. Ogulite beli luk i istisnite ga u činiju, promešajte i začinite solju i biberom. Prelijte dresing preko kockica sira i poslužite ukrašeno biberom.
Čorba od sremuša
Čorba od sremuša je jednostavna za pravljenje I biće spremna za jelo za manje od 30 minuta.
Sastojci:
1 srednji luk (iseckan)
3 srednja krompira (oljuštena i iseckana na kockice)
1,5 l povrtnog temeljca
300 g lista sremuša
100 ml pavlake za kuvanje
so i biber
Priprema
Rastopite puter na srednjoj vatri i dodajte luk, dinstajte dok ne omekša.
Dodajte temeljac od povrća i krompir u tiganj i lagano dinstajte dok se krompir ne skuva. Dodajte sremuš u tiganj i ostavite da uvene nekoliko minuta, a zatim umutite štapnim mikserom dok ne postane ujednačena.
Dodajte pavlaku, začinite po ukusu i poslužite.
Sremuš s jajima
Savršen doručak ili lagani ručak.
Sastojci:
2 jaja
so, biber
20 grama putera
1/2 kašike listova sremuša, sitno iseckanog
Priprema
Razbijte jaja u činiju sa prstohvatom soli i malo bibera, pa umutite viljuškom. Stavite tiganj na vatru i istopite polovinu putera. Kada počne da bubri, sipajte smesu od jaja i počnite da mešate.
Kako se mešavina jaja zagreva, ona će se zgusnuti u meke grudvice. Kada se približite željenoj teksturi, isključite šporet i umešajte preostali puter i listove sremuša.
Pesto od sremuša
Pesto od sremuša biće ukusan uz testeninu, supe i variva ili serviran kao dodatak pečenom krompiru ili piletini.
Sastojci
100 g sremuša
50 g parmezana
50 g pečenih lešnika
maslinovo ulje
limunov sok, po ukusu
so i biber
Priprema
Dobro operite sremuš i stavite ga u blender, pulsirajte dok se prilično dobro usitni. Zatim dodajte parmezan i dalje blendirajte. Na kraju dodajte svoje lešnike. Zatim dodajte maslinovo ulje do željene konzistencije.
Na kraju dodajte so, biber i limunov sok po ukusu.
Salata od sremuša u tegli
Sremuš može biti i deo vaše zimnice – ukusnu salatu možete spremiti u tegli i koristiti duže vremena.
Sastojci
Sterilisana tegla
Kilogram sremuša
So
Priprema
Sremuš dobro operite u hladnoj vodi i ocedite u cedilu. Kada se relativno osuši, pomešajte ga sa solju u nemetalnoj posudi, pokušavajući da ga rasporedite što je ravnomernije moguće .
Ostavite dva sata, s vremena na vreme mešajući dok sremuš ne uvene i rasol se ne skupi na dnu posude.
Ulijte sremuš u sterilisanu teglu. Kada sav sremuš bude unutra, prelijte salamurom iz posude, pazeći da je skroz potopljen. Zatvorite teglu i ostavite je na sobnoj temperaturi i van direktne sunčeve svetlosti tri dana.
Kada prirodne bakterije laktobacila počnu da rade svoju magiju, formiraće se mehurići i razvijaće se kiselkast ukus dok sremuš fermentira. Posle trećeg dana testirajte prstohvat. Ako je previše kiselo za vaš ukus, prelijte ga u posudu za hranu i čuvajte u frižideru. Ako želite da bude malo kiselije, ostavite u tegli još dan-dva dok ne budete zadovoljni ukusom.
***
BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam
Pratite nas i na društvenim mrežama: