Srbija na bademovom mleku: U čemu je prevara?

Foto: Betterland / Ferrari / Profimedia

Narod nema mleka? Nek pije bademovo mleko!

Da nam je neko rekao pre par godina da će u Srbiji, koja je raj za stočarstvo, biti nestašice mleka, teško da bismo poverovali u to. Međutim, loša poljoprivredna politika dovela je do toga da su u mnogim prodavnicama rafovi sa mlekom prazni. Kad malo bolje razmislite – kako nema mleka kada su nam police pune sojinog i bademovog?

Influenseri vegani već godinama govore o tome kako je bademovo mleko odlična alternativa kravljem i kako je dosta hranljivije.

Izgleda da je došlo njihovih pet minuta.

Na Tviteru se već danima vode rasprave o hranljivosti i štetnosti tog mleka i mnogima je ova situacija takođe bila povod za zezanje.

„Što bi rekla Marija Antoaneta: ‘Narod nema mleka? Nek pije bademovo (mleko)’!“, glasio je jedan tvit.

„Ko vam kriv kad pijete mleko, a niste deca u razvoju. :uzima da muze badem:“ , dodao je drugi.

Neke ljude je ova iznenadna oskudica naterala da prvi put probaju „in“ zamene za mleko ali nisu bili oduševljeni.

„Najzad me je ova situacija naterala da kupim bademovo mleko i baš sam se iznenadila jer je ukus baš onakav kakav sam zamišljala – sranje živo“, iskrena je jedna tviterašica.

Možda bismo i shvatili ozbiljno nonšalantne preporuke da se pređe na mleko od badema da ono ne košta kao nečija krava.

Da li ljudi koji se kunu u bademovo mleko uopšte znaju šta se u njemu nalazi? U eri društvenih mreža lako je poverovati nasmejanim „kontent kreatorima“ koji nam pričaju o zdravstvenim pogodnostima ovih mleka, a nisu nimalo stručni za to.

Dr Zoran Vujčić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu, pre nekoliko godina je ukazao na nekoliko problematičnih stvari kada su biljna mleka u pitanju.

„Almond Breeze Bleu Diamond ima 2% badema. 20 g badema i 1 litar vode. To je osnovni sastav ovog mleka koje ima glatku teksturu i prijatan ukus kada je hladno. Gde je prevara? Amerikanci imaju verovatno najbolje mašine u prehrambenoj industriji. Mogu badem tako da samelju i nakon mućakanja kroz obiiiiiilje vode, da ga procede, tako da se na jeziku ne javlja ono  poznato – ma ima ovde nekih mrvica…osećaj. Ali da bi bilo bolje od kravljeg mleka dodaju se svakakve stvari koje moja struka, ali i neke bliske njoj proizvode. A ne bi trebalo, ako hoćemo da bude prirodno. Ili sam ja tu nešto pobrkao“, objašnjava profesor.

„Da pročitamo zajedno te ‘prirodne’ dodatke: filtrovana voda, upareni tršani sok (tu ima i drugih stvari osim saharoze, ali pametan marketinški trik da zvuči ‘prirodno’, a da se ne stavi saharoza, kalcijum karbonat (je obogaćenje kalcijumom), kalijum citrat, karagenan (trenutno pod znakom pitanja da li je zdrav), lecitin i dodati vitamini E i A. Na nekim drugima ima i skroba iz tapioke, prirodne vanile (kao imaju šipke unutra?), morska so i sl. Dakle klasična industrijska prevara. Jeste poreklom od badema, ali sa 2% badema je ovo s……Prirodno mleko napravite sami, ali onda tabele o sastavu neće biti kao tabela na kutiji“, piše on.

Profesor tvrdi da su najbolja mleka od životinja i da ne treba da slušamo internet sveznalice.

„Mnogi ‘nutricionisti’ uzimaju zdravo za gotovo štampane tabele sastava komercijalnih mleka kao nešto što je deo pravog sastava badema, pa tako ima smešnih navoda, da ako kupite badem i napravite sami bademovo mleko imaćete obilje vitamina E. Nećete. Samo ako ukapate vitamin E u to mleko imaćete ga. Zanimljivo, zar ne? Koliko ima proteina i masti u Vašem mleku? To niko ne može sa sigurnošću da Vam kaže. Što ga više cedite, primetićete da su Vam ruke masnije. Razlog je u izdvajanju masti (ulja iz badema) mehanički.“

On navodi da je posebno zanimljiva činjenica to da se „ovaj ‘zdrav’ (industrijski) napitak ne daje bebama“.

„Bademovo mleko (od sirovih badema) može da sadrži gomilu bakterija, koje se razvijaju preko noći dok se bademi natapaju, lipide, proteine i vodu (sa rastvorenim mineralima, proteinima i dr. malim molekulima)“, zaključuje on.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram