Spolja hrskav, unutra sočan: Recept za zgnječeni krompir iz rerne kojem nećete moći da odolite

Začinjeni krompir Foto:Shutterstock

Ako želite najbolje rezultate koristite manje krompire iste veličine koji će se termički obraditi u otprilike isto vreme.

Mnogi se slažu da zgnječeni zapečeni krompiri imaju savršeni ukus. Krompir se za ovaj recept prvo kuva u posoljenoj vodi kako bi omekšao, a potom se gnječi, pokapa uljem i raznim začinima da bi se na kraju ispekao u pećnici. Rezultat su spolja hrskavi, a iznutra mekani i sočni, savršeni zalogaji.

Ako na raspolaganju nemate manje krompire, možete se poslužiti  i nešto većima koje ćete nakon kuvanja prerezati na manje komade, zgnječiti ih dnom čaše ili šolje i pripremiti za termičku obradu u rerni.

U ovom receptu možete se poslužiti mlevenim začinima, ali veću dubinu ukusa ćete dobiti ako semenke prvo samostalno prepečete na tiganju, pa sameljete, piše Punkufer.hr.

Sastojci:

900 g manjih krompira

65 ml biljnog ulja

2 limete

2 kašike semenki korijandera

2 kašičice semenki komorača

2 kašičice soli

1 kašika semenki kumina

1 kaščica kajenskog bibera u prahu

½ kašičice cimeta u prahu

sveže začinsko bilje za posluživanje

Začinjeni krompir Foto:Shutterstock

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusa. Napunite lonac običnom vodom, dodajte jednu kašičicu soli i oprane krompire s korom. Kad se voda zagreje, smanjite temperaturu i kuvajte krompire 15-ak minuta dok ne omekšaju. Nožem proverite možete li probosti krompir celom dužinom. Ocedite krompire od vode i pustite da se ohlade.

Na šporetu tostirajte semenke korijandera u tiganju oko jednog minuta. Dodajte semenke kumina i komorača i tostirajte sve zajedno još oko minuta. Mešajte semenke da vam ne zagore, a kad budu gotove, uklonite ih sa šporeta i pustite da se ohlade. Hladne ih sameljite u fini prah.

Ohlađene krompire lagano zgnječite. Ulje pomešajte s koricom dve limete, tostiranim začinima, kajenskim biberom, cimeteom i preostalom kašičicom soli. Premažite ulje preko krompira i stavite u prethodno zagrejanu rernu na oko 6 do 8 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatno-žuti.

Poslužite sa svežim začinskim biljem po želji i malo isceđenog soka limete. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram