Nema osobe koja, htela to ili ne, bar jednom nije probala spanać u mleku. U pitanju je jelo koje je obeležilo odrastanje u Jugoslaviji, a i danas je na redovnom repertoaru u vrtićima, pa i mnogim domovima.
Recepti za spanać na mleku variraju i razlikuju se u detaljima. Neko sitnije secka spanać, neko grublje, neko dodaje beli luk, neko ne, neko dodaje i pavlaku. Ali kako god da ga pravite, spanać na mleku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete rado očistiti sa tanjira.
Takođe, ako ispečete jaje sa strane i napravite kremasti krompir pire, imaćete kompletan obrok.
Sastojci:
1 kg svežeg spanaća
30 g putera ili 3 kašike ulja
2 kašike brašna
2 čena belog luka
dva prstohvata soli
500 ml mleka
Priprema:
Spanać operite, uklonite žilave peteljke i stavite u duboku šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da provri. Kada provri, kuvajte 5-6 minuta, pa ocedite i ohladite. Spanać iseckajte oštrim nožem, piše Pun kufer.
U dubljoj šerpi otopite puter ili zagrejte ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne požuti (pazite da ne zagori). Sklonite šerpu sa vatre i dodajte izgnječeni ili sitno seckani beli luk. Čim beli luk počne da miriše, dodajte seckani spanać i zalijte sa polovinom mleka i vratite na vatru. Kuvajte na srednjoj vatri, a čim se zgusne dodajte ostatak mleka, posolite i kuvajte još 10 minuta. Dodatno posolite i pobiberite po ukusu.
Poslužite uz pečena jaja i krompir.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: