Spanać na mleku: Male tajne za pripremu jela koje smo obožavali kao deca

Spanać na mleku
Foto: Shutterstock

Nema osobe koja, htela to ili ne, bar jednom nije probala spanać u mleku. U pitanju je jelo koje je obeležilo odrastanje u Jugoslaviji, a i danas je na redovnom repertoaru u vrtićima, pa i mnogim domovima.

Recepti za spanać na mleku variraju i razlikuju se u detaljima. Neko sitnije secka spanać, neko grublje, neko dodaje beli luk, neko ne, neko dodaje i pavlaku. Ali kako god da ga pravite, spanać na mleku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete rado očistiti sa tanjira.

Takođe, ako ispečete jaje sa strane i napravite kremasti krompir pire, imaćete kompletan obrok.

Sastojci:

1 kg svežeg spanaća

30 g putera ili 3 kašike ulja

2 kašike brašna

2 čena belog luka

dva prstohvata soli

500 ml mleka

Priprema:

Spanać na mleku
Foto: Shutterstock

Spanać operite, uklonite žilave peteljke i stavite u duboku šerpu, prelijte hladnom vodom i stavite da provri. Kada provri, kuvajte 5-6 minuta, pa ocedite i ohladite. Spanać iseckajte oštrim nožem, piše Pun kufer.

U dubljoj šerpi otopite puter ili zagrejte ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne požuti (pazite da ne zagori). Sklonite šerpu sa vatre i dodajte izgnječeni ili sitno seckani beli luk. Čim beli luk počne da miriše, dodajte seckani spanać i zalijte sa polovinom mleka i vratite na vatru. Kuvajte na srednjoj vatri, a čim se zgusne dodajte ostatak mleka, posolite i kuvajte još 10 minuta. Dodatno posolite i pobiberite po ukusu.

Poslužite uz pečena jaja i krompir.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram