Solomillo a la Pimienta – španski specijalitet koji se sprema u jednoj šerpi, a kažu da je najbolji ručak ikad

Foto: Shutterstock

Solomillo a la Pimienta je tradicionalno špansko jelo sastavljeno od svinjetine u belom umaku sa biberom.

Solomillo u španolskom jeziku označava svinjski kare, ali ovo jelo možete pripremiti i s drugim vrstama svinjskog mesa, ali i junetinom ili piletinom.

Pimienta je špansko ime za biber koji se dodaje u mlevenom obliku, ali i u zrnu tokom posluživanja. Idealno se sjedinjuje s belim umakom na bazi pavlake, vina, luka i belog luka.

Jelo se priprema u jednom loncu, a najčešće poslužuje uz kuvani krompir i druge vrste povrća.

Sastojci:

4 svinjske šnicle debljine oko 3 cm

250 ml pavlake za kuvanje

170 ml belog vina

3 kašičice sveže samlevenog crnog bibera

2 manja luka

1 kašika crnog bibera u zrnu

1 čen belog luka

ulje za dinstanje i prženje

so po želji

Priprema:

Posolite svinjetinu s obe strane.

U većem tiganju zagrejte nešto ulja pa ispecite svinjske šnicle. Pecite meso oko tri minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu smeđu boju. Stavite ih sa strane i pokrijte aluminijskom folijom.

Na preostaloj masnoći u tiganju prodinstajte sitno naseckani luk i beli luk. Dinstajte sve zajedno dva do tri minuta dok povrće ne omekša.

Podlijte s belim vinom i kuvajte na laganoj temperaturi oko 10 do 15 minuta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte tri do pet minuta dok se sastojci ne sjedine.

Posolite i začinite mlevenim biberom.

Koristeći štapni mikser pretvorite umak u glatku smesu. Vratite meso u umak i kuvajte sve zajedno još par minuta dok se meso ne ugreje i termički ne obradi do kraja.

Poslužite meso s umakom i zrnima bibera, piše Pun kufer.

*

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram