Solomillo a la Pimienta je tradicionalno špansko jelo sastavljeno od svinjetine u belom umaku sa biberom.
Solomillo u španolskom jeziku označava svinjski kare, ali ovo jelo možete pripremiti i s drugim vrstama svinjskog mesa, ali i junetinom ili piletinom.
Pimienta je špansko ime za biber koji se dodaje u mlevenom obliku, ali i u zrnu tokom posluživanja. Idealno se sjedinjuje s belim umakom na bazi pavlake, vina, luka i belog luka.
Jelo se priprema u jednom loncu, a najčešće poslužuje uz kuvani krompir i druge vrste povrća.
Sastojci:
4 svinjske šnicle debljine oko 3 cm
250 ml pavlake za kuvanje
170 ml belog vina
3 kašičice sveže samlevenog crnog bibera
2 manja luka
1 kašika crnog bibera u zrnu
1 čen belog luka
ulje za dinstanje i prženje
so po želji
Priprema:
Posolite svinjetinu s obe strane.
U većem tiganju zagrejte nešto ulja pa ispecite svinjske šnicle. Pecite meso oko tri minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu smeđu boju. Stavite ih sa strane i pokrijte aluminijskom folijom.
Na preostaloj masnoći u tiganju prodinstajte sitno naseckani luk i beli luk. Dinstajte sve zajedno dva do tri minuta dok povrće ne omekša.
Podlijte s belim vinom i kuvajte na laganoj temperaturi oko 10 do 15 minuta.
Dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte tri do pet minuta dok se sastojci ne sjedine.
Posolite i začinite mlevenim biberom.
Koristeći štapni mikser pretvorite umak u glatku smesu. Vratite meso u umak i kuvajte sve zajedno još par minuta dok se meso ne ugreje i termički ne obradi do kraja.
Poslužite meso s umakom i zrnima bibera, piše Pun kufer.
*
Pratite nas i na društvenim mrežama: