Snimak glavnog sastojka čokolade zgrozio ljude

čokolada
Čokolada; Foto: - / Ingram / Profimedia

Čokolada je mnogima omiljen slatkiš, ali na omotima nećete videti od čega se zaista pravi - možda je zato snimak kakaovca postao viral na društvenim mrežama.

Društvenim mrežama kruži snimak koji pokazuje kako zapravo izgleda sirovi kakaovac, biljka od koje se pravi kakao, kao osnova svake čokoladne poslastice.

Na snimku momak otvara plod, a umesto prizora koji mami vodu na usta – neki su dobili sliku koja će ih proganjati svaki put kad uzmu kockicu čokolade.

Kakaovac je neobična biljka.

Može da naraste i do deset metara u visinu, a cvetovi rastu direktno iz stabla i oprašuju se putem posebnih vrsta biljnih vaši. Cvetovi su uglavnom sitni, beli. S druge strane, plod koji daje kakaovac je prilično velik i teži u proseku pola kilograma. U njemu se nalazi oko 50 semenki koje su krupnijeg, ovalnog oblika i tamno braon boje. Plod je zreo kroz 4-5 meseci od cvetanja a prepoznaje se da je zreo za branje po zlatnoj boji opne. Semenke kakaovca se kasnije dalje obrađuju kako bi se dobio kakao – peku se na kontrolisanim temperaturama i na kraju se melju, kako bi prah završio u vašoj omiljenoj poslastici…

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram