Smanjenje unosa energije uz niskokalorijske zaslađivače

coca cola
Foto: Promo

Manji unos kalorija.

Niskokalorijski zaslađivači spadaju u najtemeljnije istražene dodatke hrani i piću širom sveta. Na osnovu snažnih i uverljivih naučnih dokaza i veoma stroge bezbednosne procedure i odobravanja, regulatorna tela na globalnom nivou potvrdili su sigurnost njihovog korišćenja.

Nakon mnogobrojnih istraživanja i objavljenih studija, prikupljeni dokazi ukazuju da upotreba niskokalorijskih zaslađivača umesto običnog šećera dovodi do smanjenja unosa energije, odnosno kalorija, samim tim i telesne težine. Zamena niskokalorijski zaslađenih opcija za njihove verzije sa redovnom količinom kalorija može biti korisan dijetetski alat za poboljšanje usklađenosti sa planovima za gubitak težine ili održavanje težine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 2015. godine je izdala preporuku kako šećeri ne bi trebalo da obezbede više od 10% naše ukupne dnevne energije. Zbog svoje visoke moći zaslađivanja, a male količine energije, niskokalorijski zaslađivači imaju veliku prednost kao dodaci hrani i piću jer eliminišu ili znatno smanjuju unos kalorija.

U vreme kada stopa gojaznosti neprestano raste širom sveta, vlasti podstiču proizvođače hrane da zamene šećere i smanjuju kalorije. Niskokalorijske zaslađivače treba koristiti za stvaranje takvih proizvoda koji će i znatno smanjiti unos energije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram