Slavski kolač: Recept za početnike koji ne može da ne uspe

Slavski kolač
Foto: Shutterstock

Slavski kolač je simbol dobrodošlice i blagoslova, iako može varirati u izgledu i sastojcima zavisno od tradicije i ličnih preferencija.

Slavski kolač je centralni deo srpske slave, jednog od najvažnijih i najsvetijih praznika u pravoslavnoj tradiciji. Priprema kolača za slavsku trpezu je posebna i svečana procedura koja se obavlja uoči dana slave. Kolač se pravi sa velikom pažnjom i ljubavlju, a najčešće ga sprema domaćica. Na dan slave, domaćin poziva sveštenika da dođe i blagoslovi kolač, kao i vino i ostalu hranu pripremljenu za trpezu.

Obred blagoslova kolača je trenutak velike važnosti. Sveštenik, koristeći molitve i blagoslove, drži kolač iznad oltarskog stola. Kolač se seče u obliku krsta, simbolizujući deljenje Božijeg blagoslova sa svim prisutnima. Svaki deo kolača se deli među članovima porodice i gostima, kao znak zajedništva i duhovnog zajedništva.

Recept koji vam donosimo je jednostavan i prilagođen početnicima, tako da ne može da ne uspe.

Sastojci za slavski kolač:

1 kg brašna

10 grama svežeg kvasca

1 kašika šećera

2 kašičice soli

200 ml mlakog mleka

100 ml ulja

2 jaja

1 kašika kisele pavlake (opciono)

1 jaje za premazivanje

Priprema:

U maloj činiji pomešajte svež kvasac, šećer i 100 ml toplog mleka. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta, dok ne počne da peni.

U velikoj činiji, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i u njega stavite aktivirani kvasac, preostalo mleko, ulje, jaja i pavlaku (ako koristite). Mesite sve sastojke dok ne dobijete homogeno testo. Nakon toga, prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.

Stavite testo u nauljenu činiju, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1-1,5 sati, dok se ne udvostruči u zapremini.

Kada se testo udvostruči, izvadite ga iz činije i premesite. Oblikujte ga u željeni oblik – najčešće se pravi u obliku kruga. Odvojite jufku testa od koje ćete praviti oblike za ukrašavanje. Stavite oblikovani kolač na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte kolač i ostavite da se diže još 30 minuta.

Ideje za ukrašavanje slavskog kolača

Slavski kolač
Foto: Shutterstock

Krst na kolaču

Najvažniji deo ukrašavanja slavskog kolača je oblikovanje krsta na vrhu kolača. Krst je često izrađen od testa i stavlja se na sredinu kolača. Ovo simbolizuje Božiji blagoslov i duhovni značaj praznika. Krst se može praviti tako što se formira od preostalog testa ili se može odrezati u obliku krsta i staviti na vrh.

Pletenica

U nekim tradicijama, oko krsta se pletenjem testa oblikuje dekorativna traka ili venac. Ove pletenice često formiraju obruč oko krsta i dodatno ukrašavaju kolač.

Simboli i motivi

Pored krsta, na slavskom kolaču se mogu dodavati i drugi simboli ili motivi, kao što su manji ukrasi u obliku grožđa, klasje, ili cvetni motivi. Ovi simboli često predstavljaju plodnost, bogatstvo i duhovnu obilnost.

Ostali oblici

Neki kolači imaju dodatne delove testa u obliku ptičica, cvetova ili drugih figura koje se stavljaju oko krsta ili duž ivica kolača. Ove figure dodaju estetsku vrednost i simboliku kolaču.

Kad završite s ukrašavanjem, premažite kolač umućenim jajetom i, po želji, pospite sa malo susama ili kvasca. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i kad kucate na dno kolača, zvuči šuplje.

Srećna slava!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram