Slavski kolač je simbol dobrodošlice i blagoslova, iako može varirati u izgledu i sastojcima zavisno od tradicije i ličnih preferencija.
Slavski kolač je centralni deo srpske slave, jednog od najvažnijih i najsvetijih praznika u pravoslavnoj tradiciji. Priprema kolača za slavsku trpezu je posebna i svečana procedura koja se obavlja uoči dana slave. Kolač se pravi sa velikom pažnjom i ljubavlju, a najčešće ga sprema domaćica. Na dan slave, domaćin poziva sveštenika da dođe i blagoslovi kolač, kao i vino i ostalu hranu pripremljenu za trpezu.
Obred blagoslova kolača je trenutak velike važnosti. Sveštenik, koristeći molitve i blagoslove, drži kolač iznad oltarskog stola. Kolač se seče u obliku krsta, simbolizujući deljenje Božijeg blagoslova sa svim prisutnima. Svaki deo kolača se deli među članovima porodice i gostima, kao znak duhovnog zajedništva.
Recept koji vam donosimo je jednostavan i prilagođen početnicima, tako da ne može da ne uspe. A ukoliko ste raspoloženi za malo komplikovaniju verziju, slavski kolač možete praviti i kao lisnatu pogaču, a recept pronađite na našem sajtu.
Sastojci za slavski kolač:
1 kg brašna
10 grama svežeg kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
200 ml mlakog mleka
100 ml ulja
2 jaja
1 kašika kisele pavlake (opciono)
1 jaje za premazivanje
Priprema:
U maloj činiji pomešajte svež kvasac, šećer i 100 ml toplog mleka. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta, dok ne počne da peni.
U velikoj činiji, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i u njega stavite aktivirani kvasac, preostalo mleko, ulje, jaja i pavlaku (ako koristite). Mesite sve sastojke dok ne dobijete homogeno testo. Nakon toga, prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
Stavite testo u nauljenu činiju, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1-1,5 sati, dok se ne udvostruči u zapremini.
Kada se testo udvostruči, izvadite ga iz činije i premesite. Oblikujte ga u željeni oblik – najčešće se pravi u obliku kruga. Odvojite jufku testa od koje ćete praviti oblike za ukrašavanje. Stavite oblikovani kolač na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte kolač i ostavite da se diže još 30 minuta.
Ideje za ukrašavanje slavskog kolača
Krst na kolaču
Najvažniji deo ukrašavanja slavskog kolača je oblikovanje krsta na vrhu kolača. Krst je često izrađen od testa i stavlja se na sredinu kolača. Ovo simbolizuje Božiji blagoslov i duhovni značaj praznika. Krst se može praviti tako što se formira od preostalog testa ili se može odrezati u obliku krsta i staviti na vrh.
Pletenica
U nekim tradicijama, oko krsta se pletenjem testa oblikuje dekorativna traka ili venac. Ove pletenice često formiraju obruč oko krsta i dodatno ukrašavaju kolač.
Simboli i motivi
Pored krsta, na slavskom kolaču se mogu dodavati i drugi simboli ili motivi, kao što su manji ukrasi u obliku grožđa, klasje, ili cvetni motivi. Ovi simboli često predstavljaju plodnost, bogatstvo i duhovnu obilnost.
Ostali oblici
Neki kolači imaju dodatne delove testa u obliku ptičica, cvetova ili drugih figura koje se stavljaju oko krsta ili duž ivica kolača. Ove figure dodaju estetsku vrednost i simboliku kolaču.
Kad završite s ukrašavanjem, premažite kolač umućenim jajetom i, po želji, pospite sa malo susama ili kvasca. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i kad kucate na dno kolača, zvuči šuplje.
Srećna slava!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: