5 trikova profesionalnih kuvara da pečenje iz rerne bude hrskavo i sočno

Foto: Shutterstock

Da bi meso bilo hrskavo, a opet puno sokova i sočnosti, nije potrebno komplikovati, ali poneka caka profesionalaca itekako čini razliku.

Osim kvalitetnog mesa potrebno je i ponešto strpljenja, i pre i posle pečenja obavezni su sastojci poput maslaca, začinskog bilja i voća, piše Punkufer.hr.

Salamura

Stavljanje mesa u salamuru, odnosno vodu sa solju jedan je od trikova kojima se kuvari služe da bi dobili sočnu svinjetinu ili živinu. Osim vode i soli, možete se poigrati i s omiljenim začinima, poput lovora, majčine dušice, bibera… Univerzalno je pravilo da se na količinu vode dodaje oko dva posto soli.

Na primer, na 5 litara vode možete staviti 10 kašika, odnosno 150 grama soli. Zagrejte vodu i tik pre nego što prokuva, ubacite začine. Nakon što se voda ohladi, prelijte je preko mesa tako da bude skroz prekriveno i ostavite preko noći u frižideru.

Vreme za odmor

Pre stavljanja u rernu ostavite meso da odstoji na sobnoj temperaturi, a dajte mu i dovoljno vremena da se odmori nakon pečenja. Možete ga pokriti folijom i ostaviti najmanje desetak minuta kako sokovi puni ukusa ne bi iscurili iz mesa.

Hrskavo spolja

Kako biste dobili hrskavu koricu, meso možete premazati mešavinom meda i sirćeta ili istrljati solju i suvim začinima. Neki šefovi preporučuju i utrljavanje maslaca ispod kože mesa. Ako se odlučite na tu metodu, maslac aromatizujte začinima i polako utrljajte pazeći da koža ostane cela.

Sočno iznutra

Pečete li kokošku, patku, pile ili ćurku, pre stavljanja u rernu u unutrašnjost ubacite limun i prepolovljenu narandžu pa zatvorite čačkalicama. Tako će meso biti sočnije. Možete da ubacite i čenove belog luka za bolju aromu, ali i jabuku, luk, celer, majčinu dušicu ili pak ruzmarin.

Taman pečeno

Kako biste bili sigurni da je meso pečeno, ali ne i prepečeno, dobro je uložiti u kuhinjski termometar. Prilikom merenja temperature termometar ugurajte u najdeblji komad mesa i pripazite da ne dodiruje kost kako bi mogao ispravno da očita. Šefovi preporučuju da piletina i ćuretina ne budu ispod 74 stepeni Celzijusa, a svinjetina, teletina i jagnjetina su reš, odnosno well done na 77 stepeni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram