Slasni složenac od tikvica, pršute i sira pravi se za 15 minuta, a isprljaćete samo jedan sud

Foto: Shutterstock

Za kuvarice početnice koje ne podnose nered u kuhinji.

Ovo je jedno od onih jela koje može da spremi bukvalno svako, u kuhinji vam neće napraviti apsolutno nikakav nered, a svako kome ga poslužite biće oduševljen. Šunku ili pršut birajte po svom ukusu kao i vrstu sira, a osim dimljenih, dolaze naravno u obzir i sve druge vrte punomasnih tvrdih sireva.

Sastojci:

5 manjih tikvica

40 g parmezana

50 g prezle

130 g dimljenog sira

200 g kvalitetne šunke ili pršuta

soli po ukusu

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Tikvice narežite na šnite gulilicom za krompir ili nožem, ukoliko ste dovoljno vešti. U tanjir činiju sipajte prezle, parmezan i so i dobro promešajte. Šnite tikvica valjajte u tu mešavinu i ređajte prvi sloj u blago nauljenu vatrostalnu činiju ili manji pleh. Preko tikvica ide red šunke ili pršuta, u zavisnosti od toga šta više volite, pa red sira.

Ponavljajte slojeve dok se svi sastojci ne utroše, po vrhu pokapajte sa malo ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 190°C 35-40 minuta.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram