Recept za sir s medom koji se u Albaniji jede i kao predjelo i kao desert, za doručak, ručak i večeru

Jedan od specijaliteta koji je obeležio moje prvo letovanje u Albaniji.

Nakon 10 dana letovanja na albanskoj rivijeri odlučili smo da se uputimo u njihove planine, čuvene po lepoti. Izbor je pao na pitoreskno mestašce Đirokastru, ušuškanu na obodima raskošne planine i izgrađeno u 12. veku oko drevne tvrđave. Karakteristično je po tome što su ovde sve kuće od kamena, pa ga zovu i kameni, odnosno srebrni grad, jer se kamene ploče na krovovima posle kiše presijavaju kao najlepše srebro i ceo predeo od njih blješti.

Đirokastra
Đirokastra; foto: Dragana Pandurević Jovović

Baš tu sam na romantičnom balkonu jednog domaćeg porodičnog restorana, proglašavanog mnogo puta za jedan od najboljih u Albaniji, jela sir koji me hipnotisao. U pitanju je slatko-slani delikates, izvorno grčko jelo koje se priprema tradicionalno i u Grčkoj i u Turskoj i u Albaniji, a može da se jede i kao predjelo i kao poslastica, za doručak, ručak i večeru.

Foto: Dragana Pandurević/Nova.rs

Evo recepta za dve osobe…

Sastojci:

200 g kozjeg sira

kašika maslinovog ulja

2 kašičice susama

dve kašike meda

Foto: Dragana Pandurević/Nova.rs

Priprema:

Isecite sir na dve deblje kriške i propržite ga sa obe strane na dobro zagrejanom tiganju podmazanom maslinovim uljem, dok ne porumeni i uhvati se fina korica. U tanjiru ga zalijte medom i semenkama susama.

Jelo se služi dok je vruće tako da spolja bude hrskavo i slatko, a unutra mekano i sočno. I dok budete uživali u ovoj jednostavnoj simfoniji ukusa, probajte da zaboravite na sve negativno – dobro je za varenje. Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram