Širli Templ torta od čokolade i lešnika, a bez brašna: Raskošan recept kuvara iz Novog Sada star 25 godina

Zbog ove torte se prekida dijeta.

Širli Templ torta jedan je od recepata iz knjige recepata kuvara hotela „Park“ iz Novog Sada, a objavljena je pre više od 25 godina.

Torta je savršena, bez brašna, a samo uživanje u ukusu pečenih lešnika i finog čokoladnog krema uvek je u vrhu liste istinskih ljubitelja prefinjenih poslastica. Pre nekoliko dana počastili smo vas tortom Lepa Brena, a sad je red na jednu raskošnu sa severa.

A ovako se priprema prava, starinska torta.

Sastojci:

Kora

  • 7 jaja
  • 140 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 140 g pečenih mlevenih lešnika

Fil

  • 4 jaja
  • 160 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 200 g maslaca ili margarina

Priprema:

Za kore penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte istopljenu čokoladu, izmešajte, pa dodajte i lešnike. Belanca umutite u čvrst sneg i dodajte postepeno prethodnoj smesi mešajući ručno.

Pecite u četvrtastom kalupu na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Posle toga isecite na četiri trake.

Za fil mikserom penasto umutite cela jaja i šećer. Dodajte i čokoladu i kuvajte na pari uz često ručno mešanje oko desetak minuta. Ostavite da se ohladi, pa zatim u frižider da se stegne. I posle hlađenja u frižideru neće biti jako čvrsto, samo gust fil.

Penasto umutite maslac koji treba da bude mekan tek toliko da može da se muti mikserom, petnaestak minuta posle vađenja iz frižidera. Dodajte mu postepeno čokoladni fil stalno muteći mikserom. Pazite da se ne muti previše dugo jer će fil postajati svetliji i mekši, pa čim se sjedine, prestanite s mućenjem.

Filujte između kora, ukrasite po želji i pre služenja ostavite na nekoliko sati u frižider.

BONUS VIDEO:


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram