Signali kojima vam telo poručuje da se loše hranite

Prijatelji, grupa ljudi, hrana, klopa
Foto: Shutterstock

Pitate se što vaš organizam misli o hrani koju jedete? Odgovor će vam dati samo jedan pogled na kosu, kožu i usta. Ovi signali koje šalje telo su zabrinjavajući, ali otkrivaju da jedete previše loše hrane.

Naše je telo sofisticirani organizam i po tome je poseban – sposoban procesuirati energiju, čistiti se od toksina i otpada, reguliše svoju temperaturu, a čak se i štiti od opasnih infekcija.

Ako ga punite s prevelikim količinama loše hrane, ta će mašina vrlo brzo početi da se buni pre nego što se pokvari, piše Avaz.

Suva kosa

Prema rezultatima jedne studije, sprovedene na intenzivnoj nezi, jasno je kako je za zarastanje rana potrebno telu puno energije, proteina i mikronutrijenata. Jednostavnije pojašnjeno, vaša ishrana je važna za proces oporavka.

Folikulama dlake, takođe, treba dovoljno nutrijenata kako bi pravilno funkcionisali. Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermatology Practical & Conceptual, manjak gvožđa, cinka, B vitamina te ostalih nutrijenata poput vitamina D, A, E i folne kiseline može negativno uticati na sposobnost da raste zdrava kosa.

Foto: Shutterstock

Zdravlje usne šupljine

Upaljene ili desni koje krvare te karijes su signali loše ishrane, pojasnila je dr Kristin Kirkpatrik, s klinike Klivlend.

„Ako morate kod zubara zbog popravka zuba, razmislite samo koliko ste zaslađenih pića popili do danas, a isto se odnosi i na hranu. Uz to valja znati kako otok na desnima ili krvarenje desni možemo povezati s premalim unosom vitamina C u organizam. Unos ovog vitamina možete pojačati ako jedete jagode, paradajz, zeleno povrće i krompir“, dodala je.

Bore na koži

Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermato Endocrinology, zakidanje organizma za nutrijente će sigurno uticati na vaš izgled.

„Najbolji način da ovo sprečite ( odnosi se na bore i opuštenu kožu) je da promenite stil života, što uključuje unos kalorija, brigu o koži i fizičku aktivnost. Pripazite i na količinu stresa, ali i na namirnice koje jedete. Potražite oni koje imaju antioksidativna svojstva“, piše u studiji.

Ta hrana uključuje antioksidante poput flavonoida i vitamina A, C, D i E, omega-3 masnih kiselina i proteina. Kako biste osigurali unos svega spomenutog ne izbjegavate voće i povrće.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram