Šest poteza: Saznajte kako uz hodanje brže oblikovati telo

Foto: Shutterstock

Hodanje je jednostavna i korisna aktivnost. Ljudi joj se okreću zbog zdravlja, poboljšanja kondicije, ali i gubitka kilograma. Za svaku tu stavku hodanje može biti i te kako korisno. Ako hodanjem želite da skinete kilograme postoje načini, odnosno pokreti koji mogu povećati njegovu učinkovitost, odnosno potrošnju kalorija.

U nastavku donosimo šest pokreta koje možete uključiti u svoje šetnje, a koji će šetnju pretvoriti u trening za celo telo i pravu topilicu kalorija, piše zadovoljna.hr.

Za šetnju odvojite 30 minuta, a u barem pola šetnje uključite neki od u nastavku navedenih pokreta. Ako budete to činili redovno, možete očekivati i čvršću zadnjicu, snažniji core i tonirane ruke.

1. PODIZANJE KOLENA

Dok hodate, pridržavajte se istog ritma kao i za uobičajenu šetnju, ali umesto normalnih koraka podižite kolena pod uglom od 90 stepeni pri svakom koraku. Radite to oko minut ili 30 ponavljanja. Odmorite se pa ponovite. Vežba deluje na kvadricepse, gluteus i trbušne mišiće.

2. HODAJUĆI ISKORAK

Desnom nogom iskoračite napred, a levu savijenu nogu spuštajte dok ne bude oko pet centimetara od tla. Koristeći mišiće prednje noge gurnite telo nazad, a onda ponovite potez, samo zamenite noge. Ponavljajte oko minut ili 15 puta sa svakom nogom. Vežba deluje na kvadricepse, gluteus i trbušne mišiće.

3. PODIZANJE NA PRSTE

Napravite kratku pauzu od 30-ak sekundi i stanite na prednji deo stopala, a pete odignite oko 7, 8 centimetara od tla. Spustite pete na tlo, zatim se podignite i ponavljajte pokret pola minuta. Nakon toga nastavite šetnju. Vežba deluje na listove i gluteus.

4. INTERVALI

Dokazano je da intervalni trening povećava sagorevanje kalorija. Kako biste ih uključili u svoju šetnju, treba te uradite sljedeće:

Tokom šetnje minut trčite ili hodajte brzim tempom, a onda minut hodajte uobičajenim tempom. Radite to 15 minuta kako bi vam se povećao puls za maksimalno sagorevanje kalorija i korisniji kardio trening. Ta aktivnost imaće povoljan uticaj na srce, pluća noge i core.

5. HOD S TEGOVIMA

U šetnju ponesite set od kilogram teških tegova. Držite ruke u visini prsa i pomerajte ih napred – nazad kao i obično. Hodajte žustro narednih 15 minuta.

Tegovi će vašu uobičajenu šetnu učiniti izazovnijom, a rezultat će biti odličan trening koji će delovati na vaše ruke, ramena, kvadricepse, gluteus i trbušne mišiće.

6. KRUŽENJE RUKAMA

Dok hodate ispružite obe ruke u stranu. Prste i dlanove okrenite prema podu. Rukama radite male krugove, a za to vreme mišiće ruku držite napetima.

Radite to 30 sekundi. Ta vežba će delovati na ramena, tricepse, bicepse i core.

Dodavanje gore navedenih vežbi u polusatne šetnje biće korisno iz više razloga. Između ostalog odradićete trening za celo telo koji je zabavan i jednostavan.

Osim para tegova, koje mogu da zamene i boce napunjene vodom, nije vam potrebna oprema, a trening možete odraditi i u društvu da bude još zabavniji.

Da biste uživali u svim ćarima kardiovaskularnog treninga, ne zaboravite da morate da održavate povišen puls najmanje 15 minuta. Takođe, uvek odvojite pet minuta za zagrevanje i hlađenje i ne zaboravite da se dobro istegnete.

BONUS VIDEO: Predstavljena 3D projekcija četiri vagona za beogradski metro