Sedam genijalnih načina za korišćenje kokosovog ulja

kokosovo ulje
Foto: j sierpniowka / Panthermedia / Profimedia

Kokosovo ulje ima brojne zdravstvene blagodeti - štiti kožu, poboljšava funkcije mozga, čak i smanjuje masne naslage. Donosimo sedam načina na koje ga možete koristiti za poboljšanje zdravlja.

Kokosovo ulje je navodno jedna od najzdravijih namirnica, a nazvano je „superhranom“. Dobija se presovanjem suvog ili svežeg kokosovog ‘mesa’ – belog mesnatog dela kokosa.

Na sobnoj temperaturi, kokosovo ulje je relativno čvrsto i voštano. Ali nakon što se zagreje, transformisaće se u vrstu ulja koja nam je svima poznata.

Za šta je sve ovo ulje dobro?

Salce na stomaku

Ako uvedete kokosovo ulje u ishranu, moglo bi da vam pomogne da ubrzate skidanje stomačne masti, koja je poznata i kao visceralna masnoća. Visceralne masti imaju tendenciju da obuhvate vaše glavne organe i mogu povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Bol u zglobovima

Pacijenti sa artritisom mogu imati koristi od kokosovog ulja zbog njegovih protivupalnih svojstava. Upala je jedan od ključnih simptoma artritisa i može doprineti bolovima u zglobovima.

Foto: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia
Suve usne

Kokosovo ulje deluje kao prirodni balzam za usne. Ostavlja usne mekanim i hidriranim, istovremeno štiteći ih od štetnog uticaja sunca.

Zanoktice

Znamo da mogu biti iznenađujuće bolne, ali nanošenje kokosovog ulja na zanoktice pomaže da ranice brze zacele.

Pročitajte još:

Dezodorans

„Iako znoj sam po sebi nema miris, bakterije koje žive na vašoj koži mogu proizvesti neželjene mirise“, rekla je nutricionistkinja Frančesta Spricler.

„Snažna antibakterijska svojstva kokosovog ulja čine ga odličnim prirodnim dezodoransom koji ne sadrži hemikalije“, dodala je.

Mršavljenje

Redovno dodavanje kokosovog ulja u ishranu moglo bi vam pomoći da smršate. Deluje tako što povećava osećaja sitosti – baš kao posle obilnog obroka. To znači da je manja verovatnoća da ćete početi ponovo da jedete kasnije tokom dana.

Oštećena kosa

Kokosovo ulje pomaže vašoj kosi da održava proteine, što je ključno za zdravu dlaku. Jednostavno nanesite ulje direktno na kosu – možda čak umesto maske.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram