Koju hranu ne biste jeli ni pod kojim uslovima jer ste svesni koliko je štetna po vas? Obični ljudi na ovo pitanje možda nemaju odgovor, ali gastroenterolozi su i te kako izričiti.
Svi imamo svoje male grehe u ishrani: velika posuda sladoleda nakon dugog, stresnog dana. Ona konzerva koka-kole sa nekoliko parčića pice u petak uveče. Pljeskavica i pomfrit u novom restoranu kojim su svi oduševljeni… Izreka „sve umereno” postoji s razlogom. Većina lekara i nutricionista zna da će vas potpuno izbegavanje hrane koju volite samo vratiti unazad, zbog čega ćete jesti mnogo više nego što bi trebalo. Ali postoje određene namirnice koje gastroenterolozi – lekari koji su specijalizovani za održavanje zdravlja vaših creva i digestivnog trakta – izbegavaju 99 odsto (a ponekad i 100 odsto) vremena.
Nijedna od ovih namirnica neće vam oduzeti godine života ako ih jedete s vremena na vreme, ali postoje određena hrana koju ovi doktori jako retko jedu jer je zaista loša za creva. Evo šest koje su naveli u intervjuu za Huffington Post.
Proteinske pločice
Proteinske pločice su jedna od onih stvari koje u Srbiji mnogi smatraju jako zdravim i čak su spremni da za njih odvoje i po više stotina dinara. Ipak, da li se isplati? Dok su neke proteinske pločice, poput onih napravljenih od pravog voća i orašastih plodova, bolje od drugih, dr Harmoni Allson, gastroenterolog iz medicinskog centra Tafts, kaže da ih nikada ne jede ako su visoko obrađene. Naročito super-obrađene proteinske pločice mogu dovesti do nadimanja i gasova. „Nikad ne jedem proteinske pločice. One obično visoko sadrže mnogo aditiva koji su štetni“, rekla je ona. „Istu količinu proteina možete dobiti u šoljici mleka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve.
Biftek
Izvinite, ljubitelji crvenog mesa: gastroenterolozi nisu obožavatelji ove hrane. „Izbegavam crveno meso, posebno bifteke i hamburgere“, kaže dr Rizvana Čaudari, gastroenterolog na čuvenom univerzitetu Džons Hopkins. „Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka debelog creva i polipa debelog creva. Imaju visok sadržaj zasićenih masti, ali ako ćete ih konzumirati, količina koja se konzumira je važna: rizik od raka debelog creva je veći kod onih koji konzumiraju više od 100 grama dnevno.“
Hot dog i druge mesne prerađevine
Malo je ljudi kojima je lako da odbiju par komada mirisne slanine ili viršle, ali dr Rabija de Latur, gastroenterolog i docent medicine na Medicinskom fakultetu Grosman u Njujorku, kloni se prerađenog mesa poput ovih – a nažalost, u to ubraja i mesne nareske. „Crveno i prerađeno meso podrazumeva veći rizik od raka debelog creva“, rekla je ona. „Podaci povezuju uzimanje crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta nedeljno sa čak 20% povećanim rizikom od raka debelog creva.
Pržena riba ili piletina u dubokom ulju
Riblji štapići i čiken nagetsi jesu ukusni i svi ih obožavamo, ali ne činimo njima nikakvu uslugu zdravlju creva. „Studije su pokazale da ulje za prženje može negativno da modulira mikrobiom creva, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze (nakupljanje masti i drugih supstanci na zidovima arterija)“, objasnio je dr Mahmud Ganum, istraživač mikrobioma i suosnivač farmako brenda BIOHM. Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posledica kao što su srčani udari i moždani udari.
Gazirana pića
Ako ste redovan konzument gaziranih pića ili bilo koje druge vrste zaslađenih napitaka, možda je vreme da se odreknete te navike. „Iako jesu užitak za pijenje, ova pića su povezana i sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i bolesti srca“, rekao je dr Sajmon Si Metjuz, gastroenterolog u Džons Hopkinu i član savetodavnog odbora Vivante Health. „Pored toga, oni su često povezani sa izazivanjem gastrointestinalnih simptoma nadimanja, podrigivanja i refluksa, posebno kada kombinuju sodu i kofein.
Beli hleb
Prema dr Šilpa Grover, direktorki onko-gastroenterološkog programa u odeljenju za gastroenterologiju Ženskoj bolnici u Brigamu, rafinisane žitarice nisu dobre za creva. „Studije koje su procenile obrasce ishrane jasno su pokazale da je visok unos crvenog i prerađenog mesa i rafinisanih žitarica povezan sa povećanim rizikom od divertikulitisa (zapaljenje džepova na sluzokoži debelog creva)“, rekla je ona. „Suprotno onome što se ranije mislilo, orašasti plodovi, kukuruz i kokice nisu povezani sa povećanim rizikom od razvoja divertikuloze ili komplikacija kao što su divertikulitis ili krvarenje.
Ali zdravlje creva nije sve na šta morate da pazite kada je u pitanju ishrana bogata crvenim mesom i rafinisanim žitaricama. „Te iste dijete koje se preporučuju za smanjenje rizika od zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, bolest koronarnih arterija i rak, uključujući kolorektalni rak, takođe će verovatno smanjiti rizik od divertikulitisa“, rekla je ona.
Da zaključimo, jedan hot dog neće vas ubiti, ali morate da ga jedete retko i pazite sa čime ga kombinujte. Umesto bele kifle, pokušajte, na primer, da uzmete hleb od celog zrna i kao prilog stavite kiseli kupus, najbolji prijatelj vaših creva. Bićete zahvalni sami sebi.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: