Sara smršala 29 kg za pet meseci: Mnogi me nisu prepoznali

nišlijka smršala 29 kg
Foto: Privatna arhiva

Kažu da je njena fotografija najlajkovaniji domaći tvit ikada. To i ne treba da čudi jer je Sara Marjanović (23) iz sela Orljane kod Niša od 15. januara do 9. juna izgubila 29 kilograma. Pričali smo sa Sarom kako se odlučila na ovu korenitu promenu, šta joj je bilo najteže na tom putu i kako danas izgleda njen jelovnik.

„Sa kilogramima se mučim odmalena, dakle nekih dvadesetak godina. Oduvek sam bila bucka i volela da ručkam“, počinje priču Sara.

Ne seća se da je zbog toga ikada imala većih neprijatnosti. Jeste bilo dece koja su joj se podsmevala, ali ona nije obraćala pažnju.

„Najveća neprijatnost mi je bila kada sebe pogledam u ogledalo, pa zaplačem. I umesto da počnem sa promenom, ja i dalje jedem i jedem“, priznaje ova devojka.

Međutim, kad je tog 15. januara na vagi videla 94 kg, shvatila je da je sve otišlo bestraga. Bila je, kako kaže, jako besna i odlučila da je vreme za promene. A velike promene nikad nije lako sprovesti.

„Imala sam ogromnu podršku porodice, prijatelja, ali i trenera Tamare. Uz nju je sve i počelo kada je na treningu strong zumbe predložila izazov od šest nedelja, pa ko najviše smrša – dobija nagradu.“

I Sara je prihvatila izazov. U početku je bilo jako teško, posebno kada oduvek obožavate da ručkate, pogotovo brzu hranu, slatkiše, slaniše.

„Zamislite kako je kad sa četiri ili pet hiljada dnevnog unosa kalorija spadnete na 1.500. Ali kada sam posle tih šest nedelja videla da imam 10 kilograma manje, bila sam jako iznenađena i odlučila da nastavim dalje.“

Pored toga, još nešto joj je stalno bilo u glavi i davalo joj snagu.

„Moja slika nastala 15. januara na kojoj sam imala ta 94 kg uvek me je terala da nastavim. Bila sam sigurna da ih više ne želim“, seća se Sara.

Onda je došao i karantin koji joj je baš prijao jer je imala vremena da pojača trening i potpuno se posveti sebi.

A prethodno je na njenom meniju bilo svega i svačega, otprlike svega onoga čega se treba čuvati ako ne bismo da budemo u problemu kakav je imala Sara.

„Pre izazova sam se hranila prilično nezdravo. Pice, paste, peciva uglavnom za svaki obrok. Gazirani sokovi. Slatkiši, slatkiši, slatkiši…“

Sada je, kaže, sve sasvim suprotno, njene porcije izgledaju sasvim drukčije.

„Izbacila sam sve nezdravo, masnu i prženu hranu, sokove, testa, slatkiše, slaniše. Napravila sam plan ishrane koji je sadržao dosta povrća, voća i zdravih masti, supica…“

I otad se sve promenilo, ali ne samo spolja.

„Osećam se odlično, pre svega jer sam pobedila sebe posle toliko godina. I zaista sam jako srećna“, kaže Sara koja je sa 94 kg spala na 65.

Tu sreću joj ne kvare ni oni propratni problemi koji se neretko jave kod osoba koje dosta smršaju.

„Što se tiče viška kože, nemam problema. Jedina kritična regija je donji stomak, ali verujem da će to dobrim treningom da se reši“.

Sara priča i da su njenom čudesnom transformacijom mnogi bili iznenađeni i zbunjeni, mnogi je nisu ni prepoznali, ali većina ju je podržala.

„Ljudi uvek imaju komentar. Naravno, ima i onih neprijatnih. Ja sam po prirodi emotivac. Donekle me to pogodi, ali pošto je mnogo, mnogo više pozitivnih komentara, trudim se da ove manje lepe i ne vidim.“

U međuvremenu je Sara svoj veliki poduhvat podelila i sa pratiocima na Tviteru i ne sluteći šta će se desiti. Kažu mnogi da je njena objava sa slikama pre i posle izaova post sa najviše lajkova ikada na Tviteru u Srbiji. U ovom trenutku ima preko 174.000 lajkova.

Pročitajte još:

„Kada sam objavila sliku, nisam ni pomislila na ovako nešto. Stiglo mi je na stotine poruka, komentara, lajkova. Bila sam u šoku. Ali najsrećnija sam i najispunjenija kad mi stigne poruka da je neko inspirisan mojom pričom i da u meni vidi motivaciju da započne svoju transformaciju“, priča Sara kako ne postoji veći uspeh nego kada podstaknete nekog da bude bolji.

Ona ima i savet za sve koji su u sličnoj situaciji, ma koliko da im je teško da se pokrenu i da misle da je nemoguće bilo šta promeniti.

„Neka nikada ne odustaju. Sve je moguće samo ako to stvarno želite! I ne treba da nalaze izgovore, nego da čvrsto stisnu zube, da budu karakter i istraju u svojim ciljevima. Treba da na početku zamisle sebe kako bi izgledali za pet, šest meseci i da tu sliku uvek imaju pred očima kada bude bilo najteže.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram