Samo jedna kašičica ove namirnice pred spavanje je fantastična za pritisak, mršavljenje i nesanicu

med
Foto: Shutterstock

Izuzetno moćan dar prirode.

Većina nas zna da je med dobar u borbi protiv prehlade, ali možda nismo dovoljno svesni njegovih drugih benefita zbog kojih ga naučnici nazivaju superhranom. Recimo, ako pred spavanje uzmete samo jednu kašičicu meda i pustite telo da upije sve dobro iz njega tokom noći, bićete iznenađeni promenama koje će se desiti.

Dobar san

Med sadrži hranljivu materiju zvanu triptofan koja pomaže da se opustite i daje vašem telu signal da je vreme za spavanje. Iako je organizmu potrebna ova amino-kiselina, ono je ne proizvodi prirodno i možemo je dobiti samo kroz ishranu, konzumirajući proizvode poput meda.

Uz to, dešava se svakom da se probudi tokom noći, između ostalog jer mozgu nedostaje supstanca glikogen, pa podstiče nadbubrežne žlezde da luče adrenalin i kortizol, koji kvare san. Srećom, med sadrži glikogen, pa ćete, ako ga uzmete pred odlazak u krevet, izbeći nalet adrenalina i imati dobar san.

Regulisanje pritiska

Pošto visok krvni pritisak značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, vrlo je važno održavati ga stabilnim. Med sadrži antioksidativna jedinjenja za koja se pokazalo da snižavaju krvni pritisak, te kašičica meda uveče jeste dobar način za sprečavanje visokog krvnog pritiska.

Snižavanje triglicerida

Trigliceridi su vrsta masti prisutne u krvi. Povišen nivo triglicerida znači rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa. Na sreću, med je povezan sa smanjenjem nivoa triglicerida u telu, te će uz njega krvni sudovi biti očišćeni od nepotrebne masti.

Jačanje imunosistema

Med je bogat antioksidansima i antibakterijskim agensima koji pomažu u jačanju vašeg imunološkog sistema. Tako postajete jači u borbi protiv infekcija uzrokovanih mikroorganizmima poput bakterija, gljivica i brojnih virusa. Med stoga možete da konzumirate svake večeri da biste podigli svoju prirodnu odbranu.

Brže sagorevanje masti

Med ubrzava metabolizam tako što stvara termogeni efekat na telo. To znači da poboljšava cirkulaciju, te malo povećava telesnu temperaturu, a to pomaže da telo sagoreva masti bez mnogo napora. Rezultat je mršavljanje bez truda.

Pomoć kod kašlja

Med je prirodno antiinflamatorno sredstvo. Dakle, konzumiranjem kašike meda sa toplom vodom svake večeri možete umanjiti iritaciju u grlu i izbeći kašalj. Osim toga, med je dobar antibiotik koji može pomoći u borbi protiv bilo koje bakterije koja završi u grlu.

Partner protiv znakova starenja

Najbolja prirodna metoda za umanjenje znakova starenja je konzumiranje antioksidanata, a med je pun njima. Uvek je dobra ideja da hidrirate lice i nanesete hranljive serume na kožu, ali kašičica meda svake noći pre spavanja pomoći će vam da smanjite znakove starenja – iznutra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram