Šakšuka recept: Jelo iz Tunisa koje Srbi obožavaju, a zbog jednog začina je tako ukusno

Šakšuka recept
Šakšuka recept Foto: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Šakšuka nam dolazi iz Tunisa, ali se vrlo često može naći i na trpezama drugih arapskih zemalja, posebno u Maroku, Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Libanu… To je jedno od najvažnijih jela te kuhinje.

Priprema se od povrća, uz dodatak jaja. Možete da pomislite da je slično našem satarašu ili bećarcu jer su sastojci skoro identični. Ali nije… Kumin daje fantastičan šmek, a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus, pišu na sajtu Milin kuvar.

Šakšuka recept Foto: Kia Cheng Boon / Shotshop GmbH / Profimedia

Šakšuka sastojci:

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

nekoliko kašika maslinovog ulja

1/2 crvene paprike

500 g svežeg paradajza ili jedna konzerva seckanog paradajza

1/2 kašičice kumina

1/2 kašičce soli

1/4 kašičice bibera

1/4 kašičice kajenske paprike (zamenite je ljutom tucanom ako je nemate)

4 domaća jajeta

malo fete po želji

sveži peršun

Šakšuka priprema:

Sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk uz so propržite na maslinovom ulju da omekšaju. Dodajte papriku i pržite nekoliko minuta da paprika blago omekša. Dodajte začine, pa kratko propržite. Zatim dodajte sitno seckani paradajz koji ste prethodno oljuštili ili stavite seckani paradajz iz konzerve. Krčkajte 10-15 minuta da se salsa lepo ukrčka. Probajte, pa dodajte začine ukoliko je potrebno.

Zatim varjačom napravite 4 udubljenja u koja će doći jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, posolite i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite. Sklonite sa vatre i servirajte uz sveži peršun i nekoliko komadića fete, po želji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram