Šaka je najbolja mera za namirnice koje unosimo

Foto: Shutterstock/margouillat photo

Kako to rade takmičari emisije Najveći gubitnik i šta možemo naučiti iz ovog šoua?

Pre ulaska u kuću svi učesnici Najvećeg gubitnika su prošli redovni sistematski pregled gde je pored specijalističkih pregleda odrađena i kompletna krvna slika. Zatim su svi došli kod nutricionistkinje Maje Štiklice na pregled gde im je ona pored lekarske dokumentacije uzela i ličnu anamnezu – šta vole od namirnica, šta ne, koje su njihove navike…

U jednoj od poslednjih emisija nutricionistkinja je sa takmičarima razgovarala o tome koji je najlakši način za merenje namirnica.

Foto: Shutterstock/KsanaGraphica

„Ljudi me često pitaju kako da znam koliko čega da stavim u obrok? Šaka, odnosno dlan je najbolja mera količine hrane koju treba da unesete u jednom dnevnom obroku. Povrće u dnevnom obroku treba da stane u pune dve šake i za žene i za muškarce“, tvrdi Maja.

Kada je u pitanju povrće tu možete slobodno opustiti ruku, odnosno šaku.

„Sa svežim povrćem koje je u sirovom stanju, nikada nećete pogrešiti. Gledajte da jedna polovina tanjira bude povrće. Žitarice se uglavnom mere u otvorenoj šaci, a može da se izmeri tako što se šaka stavi u pesnicu i prednja strana šake treba da bude veličina žitarica. Ne računajući prste, dlan predstavlja onu veličinu mesa koja je vama potrebna zajedno sa debljinom šake. To je neki orijentir kog treba da se držite“, zaključuje nutricionistkinja.

Vaš dlan količina je koju bi u jednom obroku trebalo da pojedete odreska, ribe ili peradi. To je preporučljiva količina belančevina za jedan obrok, a može vam pomoći da odredite potrebnu količinu kada imate više gostiju.

Emisiju „Najveći gubitnik“ gledajte od ponedeljka do četvrtka u 20:30h na TV Nova, a najzanimljivije detalje emisije pratite na zvaničnim profilima na InstagramuFacebooku i YouTube-u.

***

Bonus video: Najveći gubitnik Uskoro na Nova S

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram