Ruska nutricionistkinja otkriva ko ne sme da jede crni luk

Foto: Oleg Opryshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako imate ove probleme, obratite pažnju koliko luka jedete.

Ko može da jede crni luk, a ko mora da ograniči njegovu upotrebu u ishrani, objasnila je u intervjuu Sputnjiku dijetološkinja, nutricionistkinja i član asocijacije dijetologa Kanade Natalija Nefedova.

Crni luk sadrži vitamine i minerale, folnu kiselinu, gvožđe, hranljiva vlakna i hranljive sastojke. Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu smanjuje upale u organizmu i jača imunitet. Lekari ga preporučuju za ishranu ljudi sa mnogim oboljenjima.

Foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

„Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji deluju kao antioksidanti, smanjuju i upalne procese u organizmu. Najčešće deluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče i na imunitet“, rekla je Nefedova.

Ona navodi i da luk pomaže i u snižavanju unosa soli u organizam.

Međutim, bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lek koji se konzumira samo onda kada je čovek bolestan. Njega treba redovno jesti kako bi preventivno uticao u borbi sa bolestima, smatra nutricionistkinja.

„Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore“, pojasnila je Nefedova.

Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk.

„Luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu“, rekla je Nefedova.

„Kako bi luk ostao svež i ne bi gubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti glavice luka jednu od druge“, zaključila je nutricionistkinja.

***

Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram