Rešenje za salce sve vreme imamo u kuhinji, ali ga ne volimo

Iskra Lorens
Foto: DIGGZY / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ne trebaju vam dijete ni nezdravi preparati.

Osim što je čest začin, lovorov list ima i druge brojne prednosti.

Od davnina se koristi u prirodnoj medicini, a lovorovo drvo se smatra svetim. Danas se takođe koristi u proizvodnji kozmetike. Lovorov list ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, pa se stoga primenjuje u lekovitim i bjuti preparatima.

Poboljšava varenje

lovor
Foto: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Lovorov list je odličan izvor vlakana koja održavaju osećaj sitosti. Vlakna takođe podstiču zdrav rad creva, što pomaže u kontroli težine. Ovaj začin poboljšava i varenje. Kada vaš sistem za varenje radi dobro, sve što konzumirate telo pravilno apsorbuje. Lovorovo lišće poboljšava probavni sistem i smanjuje rizik od povećanja telesne težine,

Lovorov list takođe dobro utiče na rad debelog creva. Poboljšava cirkulaciju prerađene hrane unutar debelog creva i dovodi do zdravog pražnjenja creva, što je ključno i za zdravlje i za mršavljenje.

Uklanja perut

Ako želite da poboljšate zdravlje folikula dlake i eliminišete perut, namočite lovorove listove u vodi, a zatim ih utrljajte na kožu glave nakon šamponiranja. Sastojci u lovoru mogu pomoći da se uklone suve ćelije kože i perut.

Sprečava nesanicu

Kako pišu na sajtu deccanchronicle, lovorov list pomaže u opuštanju vašeg tela. Lovor je efikasan u borbi protiv nesanice jer smiruju funkcionisanje vašeg mozga. Samo pomešajte nekoliko kapi esencije lovorovog lista sa vodom i popijte pre spavanja za dobar san.

Pomaže kod dijabetesa

Konzumiranje lovorovog lišća može smanjiti nivo šećera i poboljšati zdravlje srca. Izuzetno je bogato antioksidansima i pomaže u proizvodnji insulina. Lovor pomaže i u snižavanju lošeg holesterola.

Smanjuje anksioznost

Lovorov list sadrži linalol, jedinjenje za koje je poznato da leči anksioznost. Miris lovorovog lista samo oko 10 minuta može vam odmah pomoći da se osećate bolje.

Poboljšava zdravlje srca

Srce obično radi bolje zbog rutina i kafeinske kiseline, jedinjenja koja se nalaze u lovorovim listovima. Ona preveniraju kardiovaskularne probleme tako što jačaju zidove kapilara srca i pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram