Topi se pod nepcima.
Ako volite da probate nešto što niste do sada, tu je recept za domaći turski hleb pide, tj. pide ekmek, savršenstvo ukusa od najjednostavnijih sastojaka.
Pravi se lako, a jedina mana je čekanje da se kvasac aktivira i testo odmori. U svakom slučaju, vredi napraviti ga, a sastojke verovatno već imate u kuhinji.
Sastojci:
230 g belog pšeničnog brašna
200 ml tople vode
pola kašike maslinovog ulja
1 kašičica sušenog kvasca
pola kašičice soli
1 kašičica šećera
1 jaje
1 kašika mleka
susam, crni kim
Priprema:
U dublju činiju sipajte vodu, veći prstohvat šećera, malo brašna, pa pomešajte i sipajte preko kvasac. Ostavite oko pola sata na toplom mestu da odstoji i aktivira se.
U kvasac dodajte ostatak brašna, malo soli, pa maslinovo ulje i zamesite testo. Testo će biti dosta lepljivo. Mesite ga oko pet minuta.
Prebacite ga u plastičnu činiju podmazanu maslinovim uljem, stavite poklopac i ostavite oko sat vremena da odstoji.
Smesa će se udvostručiti, pa je prebacite na dobro pobrašnjenu površinu i onda pospite s još brašna jer će i dalje biti lepljiva.
Prepolovite smesu na dva jednaka dela.
Obe smese još malo premesite rukama, pa stavite u pobrašnjeni pleh i oblikujte po želji.
Utisnite prstima testo da ima rupice po sebi i ostavite još 20 minuta odmori, piše glossy.rs.
Premažite jajetom i pospite susamom i crnim kimom.
U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite hlepčiće i pecite 12 do 15 minuta.
Ostavite da se ohladi oko 15 minuta i uživajte u ukusu.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: