Recept za tortu kraljice Marije – koju je sama pravila i delila siromašnoj deci za velike praznike

Foto:shutterstock

Bila je dugo dobro čuvana tajna.

Kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka.

Kraljicu su cenili zbog neposrednosti u kontaktu sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora u skromnoj odeći, baš kao i sve žene tog vremena.

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im delila za velike praznike, a njen recept doskoro je bio dobro čuvana tajna.

Ali ta tajna je sada otkrivena, pa svi možemo da uživamo u ovoj neverovatnoj poslastici punoj oraha, piše glossy.

Sastojci

Za koru

7 belanaca

150 g maslaca

1 kesica vanilin šećera

70 g brašna

150 g mlevenih oraha

150 g šećera

Za fil:

7 žumanaca

150 g šećera u prahu

2 kesice vanilin šećera

Za preliv:

150 g šećera

4 kašike mleka

150 mlevenih oraha

50 g maslaca

100 g seckanih oraha

Foto: Shutterstock

Priprema:

U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa kada dobijete ujednačenu smesu, lagano dodajte belanca kašiku po kašiku sve vreme muteći.

U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši u rerni koju ste smanjili na 100 C oko 15 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena zabodite čačakalicu, koju kada izvučete treba da bude čista.

Za preliv na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi pospite ravnomerno sa seckanih orasima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram