Sušeni vrganji uljepšaće vam zimski deo godine, ali sada, na vrhuncu njihove sezone, svakako vam savetujemo da ih se nauživate svežih.
Vrganje smo često sretali tokom leta, ali ubrzo, početkom jeseni, počinje pravo vreme njihove vladavine. Ne treba ih uopšte predstavljati, samo ćemo zaključiti da smo srećni jer u našim šumama ova poslastica raste mnogo i često, piše Pun kufer.
Na sreću, vrganje je teško zameniti sa nejestivim pečurkama ili – kako bi ih oni sa smislom za humor nazvali – jestivim samo jednom, ali ako ste početnik u branju pečuraka, obavezno neka neko proveri vaš ulov.
Ako sakupite mnogo vrganja, neke od njih stavite da se suše, ulepšaće vam zimski deo godine. Ali uskoro, na vrhuncu njihove sezone, svakako vam savetujemo da uživate u njima svežim.
Možete ih samo propržiti na puteru, napraviti omlet ili rižoto ili – prema receptu koji vam donosimo – skuvati mirisni i sočan gulaš od vrganja. Recept je vegetarijanski, a sigurni smo da ako inače jedete meso, sada ga se nećete ni sećati.
Sastojci za gulaš od vrganja:
700 g vrganja
1 glavica crvenog luka
1 čen belog luka, zgnječen
2 krompira
1 dcl crnog vina
1/2 kašičice mlevene slatke crvene paprike
1/4 kašičice mlevene ljute paprike
1 šaka svežeg peršuna, seckanog
so i biber
Priprema gulaša od vrganja:
Samo obrišite vrganje suvom krpom, nemojte ih prati.
Luk iseći na kockice i staviti u zagrejan tiganj sa malo ulja. Posolite, poklopite i pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte izgnječeni beli luk i pržite još malo pre nego što beli luk počne da gori, oko jedan minut.
Dodajte grubo isečene vrganje i dinstajte dok ne omekšaju.
Sipati vino i malo vode. Zatim dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i krompir isečen na kockice, pa kuvati dok se krompir ne skuva. Ako je potrebno, dodajte još vode.
Pred kraj kuvanja posolite i pobiberite po ukusu i umešajte peršun.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: