Brz i ukusan složenac je savršena zamena za sve one koji ne žele da zavijaju sarmu

Foto: Shutterstock

Uz jednostavnu kombinaciju kupusa i mlevenog junećeg mesa, lakše ćemo podneti odbrojavanje do praznične sezone kada sarma postaje naš omiljeni obrok.

Kada poželite sarmu u onom tužnom periodu godine kada su sve zalihe iz zamrzivača nestale, a nova još nije „smotana“, utehu pronađite u ovom jednostavnom složencu sa kupusom i mlevenom junetinom.

Originalni recept koristi svež kupus, ali ako preferirate klasičan ukus, slobodno ga zamenite kiselim kupusom. U toj varijanti možete izostaviti i mirođiju, koja se svojim slatkastim ukusom odlično slaže sa svežim kupusom, ali nije neophodna uz kiseli.

Sastojci za složenac sa kupusom i mlevenim mesom:

3 kašike maslinovog ulja, podeljeno

450 g nemasne mlevene junetine

2 luka, sitno seckana

3 čena belog luka, sitno seckana

500 ml goveđeg bujona

430 ml pasiranog paradajza

200 g pirinča

So

Biber

½ kašičice mlevene paprike, podeljeno

550 g kupusa, sitno seckanog (može i kiseli)

2 kašičice sušene mirođije

¼ kašičice mlevene crvene paprike

335 g rendanog čedara

Foto:shutterstock

Priprema složenca sa kupusom i mlevenim mesom:

Zagrejte rernu na 175 stepeni.

Namastite pleh dimenzija 23×33 cm.

Zagrejte 1 kašiku ulja u velikom loncu na srednjoj temperaturi. Dodajte mlevenu junetinu i luk, pa dinstajte uz povremeno mešanje dok meso ne promeni boju, a luk ne postane staklast, oko 5 minuta.

Dodajte bujon, pasirani paradajz, pirinač, so i biber. Promešajte i pustite da provri. Poklopite, smanjite temperaturu, ali ne previše, kako bi jelo nastavilo lagano da krčka. Kuvajte uz povremeno mešanje 15-20 minuta, dok se pirinač ne skuva. Sklonite s vatre i otklopite.

U velikom tiganju zagrejte preostale 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte kupus, mirođiju, mlevenu crvenu papriku, so i biber. Kuvajte dok kupus ne omekša, 5-7 minuta. Sklonite s vatre.

Polovinu kupusa rasporedite na dno pripremljenog pleha. Preko njega stavite polovinu smese od mesa, a zatim i polovinu sira. Ponovite postupak sa preostalim kupusom, mesom i sirom.

Pecite oko 25 minuta, dok se sir ne otopi i složenac ne postane zlatno-smeđi na vrhu.

Poslužite toplo i uživajte u ovom jednostavnom, a ukusnom obroku, piše Punkufer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram