Uz jednostavnu kombinaciju kupusa i mlevenog junećeg mesa, lakše ćemo podneti odbrojavanje do praznične sezone kada sarma postaje naš omiljeni obrok.
Kada poželite sarmu u onom tužnom periodu godine kada su sve zalihe iz zamrzivača nestale, a nova još nije „smotana“, utehu pronađite u ovom jednostavnom složencu sa kupusom i mlevenom junetinom.
Originalni recept koristi svež kupus, ali ako preferirate klasičan ukus, slobodno ga zamenite kiselim kupusom. U toj varijanti možete izostaviti i mirođiju, koja se svojim slatkastim ukusom odlično slaže sa svežim kupusom, ali nije neophodna uz kiseli.
Sastojci za složenac sa kupusom i mlevenim mesom:
3 kašike maslinovog ulja, podeljeno
450 g nemasne mlevene junetine
2 luka, sitno seckana
3 čena belog luka, sitno seckana
500 ml goveđeg bujona
430 ml pasiranog paradajza
200 g pirinča
So
Biber
½ kašičice mlevene paprike, podeljeno
550 g kupusa, sitno seckanog (može i kiseli)
2 kašičice sušene mirođije
¼ kašičice mlevene crvene paprike
335 g rendanog čedara
Priprema složenca sa kupusom i mlevenim mesom:
Zagrejte rernu na 175 stepeni.
Namastite pleh dimenzija 23×33 cm.
Zagrejte 1 kašiku ulja u velikom loncu na srednjoj temperaturi. Dodajte mlevenu junetinu i luk, pa dinstajte uz povremeno mešanje dok meso ne promeni boju, a luk ne postane staklast, oko 5 minuta.
Dodajte bujon, pasirani paradajz, pirinač, so i biber. Promešajte i pustite da provri. Poklopite, smanjite temperaturu, ali ne previše, kako bi jelo nastavilo lagano da krčka. Kuvajte uz povremeno mešanje 15-20 minuta, dok se pirinač ne skuva. Sklonite s vatre i otklopite.
U velikom tiganju zagrejte preostale 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte kupus, mirođiju, mlevenu crvenu papriku, so i biber. Kuvajte dok kupus ne omekša, 5-7 minuta. Sklonite s vatre.
Polovinu kupusa rasporedite na dno pripremljenog pleha. Preko njega stavite polovinu smese od mesa, a zatim i polovinu sira. Ponovite postupak sa preostalim kupusom, mesom i sirom.
Pecite oko 25 minuta, dok se sir ne otopi i složenac ne postane zlatno-smeđi na vrhu.
Poslužite toplo i uživajte u ovom jednostavnom, a ukusnom obroku, piše Punkufer.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: