Nije prošla nijedna slava do sada, a da me gosti nisu pitali za slane palačinke koje sad već tradicionalno iz godine u godinu, kada je slava mrsna, sprema moja majka. Uvek se traži palačinka više i pre izlaska gosti pozdravljaju majku i pitaju za recept.
Mrsna slavska trpeza je, a to zna svako ko sprema slavu, daleko jednostavnija za spremanje nego posna koja zahteva ozbiljnije kulinarsko umeće i kreativnost. Međutim, jedan recept za slane palačinke godinama je favorit u mojoj kući. Sprema ih mama Goca koja sad već ima kultni status u pripremi hrane za slavu, ali i inače.
Pošto svi godinama je pozdravljaju zbog slanih palačinaka i traže recept, evo za sad za sve koji ga nisu zapisali ili žele da obogate segment „predjelo“.
Slane palačinke mama Goce
Smesa za palačinke
1,5 litar kisele vode
3 jajeta i brašno za 30 palačinki
Fil
3 glavice crnog luka izdinstati dodati 300 gr mlevenog mesa zatim dodati jedno pakovanje šampinjona iseckane na listice. Kada je izdinstano dodati 2 kašike brašna i 1 kiselo mleko.
Još malo dinstati, dodati začin so i biber.
2 kašike mase u 1 palačinak i urolati.
Kada su svi gotovi. umutiti 4 jaja, pa ih provlačiti kroz jaja, a zatim u prezlu i pržiti na vrelom ulju.
Preliv za palačinke
- 200gr majoneza
- 1 kiselo mleko
- 1 pavlaka
- 2 kisela krastavčica
- iseckani peršun
Prednost je u tome što se mogu palačinci ohlađeni staviti u zamrzivač koji dan ranije.Kada se izvade u vatrostalnoj posudi se greju u rerni sat pre služenja.
Prijatno!
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: