Slavske slane palačinke mama Goce zbog koje svake godine gosti poručuju da je vole najviše na svetu – evo recepta

Slane palačinke kao predjelo za mrsnu slavu Foto: Shutterstock

Nije prošla nijedna slava do sada, a da me gosti nisu pitali za slane palačinke koje sad već tradicionalno iz godine u godinu, kada je slava mrsna, sprema moja majka. Uvek se traži palačinka više i pre izlaska gosti pozdravljaju majku i pitaju za recept.

Mrsna slavska trpeza je, a to zna svako ko sprema slavu, daleko jednostavnija za spremanje nego posna koja zahteva ozbiljnije kulinarsko umeće i kreativnost. Međutim, jedan recept za slane palačinke godinama je favorit u mojoj kući. Sprema ih mama Goca koja sad već ima kultni status u pripremi hrane za slavu, ali i inače.

Pošto svi godinama je pozdravljaju zbog slanih palačinaka i traže recept, evo za sad za sve koji ga nisu zapisali ili žele da obogate segment „predjelo“.

Slane palačinke mama Goce

Smesa za palačinke

1,5 litar kisele vode

3 jajeta i brašno za 30 palačinki

Fil

3 glavice crnog luka izdinstati dodati 300 gr mlevenog mesa zatim dodati jedno pakovanje šampinjona iseckane na listice. Kada je izdinstano dodati 2 kašike brašna i 1 kiselo mleko.

Još malo dinstati, dodati začin so i biber.

2 kašike mase u 1 palačinak i urolati.

Kada su svi gotovi. umutiti 4 jaja, pa ih provlačiti kroz jaja, a zatim u prezlu i pržiti na vrelom ulju.

Preliv za palačinke

  • 200gr majoneza
  • 1 kiselo mleko
  • 1 pavlaka
  • 2 kisela krastavčica
  • iseckani peršun

Prednost je u tome što se mogu palačinci ohlađeni staviti u zamrzivač koji dan ranije.Kada se izvade u vatrostalnoj posudi se greju u rerni sat pre služenja.

Prijatno!

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram