Recept za posnu Vasinu tortu – koja je savršena bez jaja, mleka i pečenja za sve slave

Foto: Shutterstock

Neverovatno dobra.

Jedna od najpopularnijih srpskih poslastica jeste Vasina torta, a ako niste znali – možete da spremite i njenu posnu verziju – i to bez pečenja, a ne zaostaje za originalom nimalo.

Fil pun oraha čini je savršenom za sva slavlja, a idealna je za Svetog Nikolu.
Veruje se da recept za čuvenu tortu potiče iz 1908. godine i da je nastao u Paraćinu, a posnu verziju smo našli na portalu posnajela.rs.

Sastojci

300 g posnog keksa

250 g oraha

250 g margarina

750 ml posne slatke pavlake

100 g šećera u prahu + 2 kašike

100 g posne čokolade

1 pomorandža

Foto: Shutterstock

Priprema

Keks dobro izblendiraje sa 120 g oraha. U posudi pomešajte pola količine mlevenog keksa (150 g), kao i pola količine mlevenih oraha (60 g). Dodajte pola margarina (125 g) i 5 kašika posne slatke pavlake. Dobro sjedinite smesu, a okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (ivice i dno). Sipajte smesu unutra i lepo poravnajte i utisnite.

Preostalu slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu. U posudi pomešajte preostali margarin (125 g) i dodajte šećer u prahu (2 kašike) i istopljenu čokoladu. Dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Dobro sjedinite. Dodajte presotale orahe (60 g) i keks (150 g). Opet promešajte i sipajte preko keksa i poravnajte. Zatim sipajte preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte.

Ukrasite preostalim seckanim orasima (130 g), piše

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram