Sezona slava je počela, a kada je trpeza posna, domaćice obično za goste spreme i prebranac. Zato vam nudimo recept za ovo tradicionalno jelo.
Srpska pravoslavna crkva Svetog Dimitrija, tj. Mitrovdan, obeležava 8. novembra. Pošto je ove godine taj dan petak, trpeza je po pravilu posna. Među tim posnim đakonijama posebno mesto ima prebranac, a evo kako ga moja baka sprema.
Recept za posni prebranac
Caka sa iskusnim domaćicama, kada ih pitate za neki recept, jesu mere. Kod njih obično nema 200 grama ovoga, 300 onoga nego sve – otprilike. Uglavnom se vode čuvenom odokativnom metodom, a sve zavisi i od broja ljudi za koje spremaju. Ističu i da je suština u načinu pripreme i da se ta veština brusi vremenom.
Kad je u pitanju recept za posni prebranac, pokušala sam da uhvatim kako ga moja baka sprema. Uspela sam – otprilike i zato svako ovaj recept može da koriguje po želji.
Za početak kaže ovako – oko pola kilograma pasulja tetovca uveče treba potopiti u vodu da ogrezne i još malo preko jer će da nabubri. Ujutru treba prosuti vodu, pa pasulj naliti mlakom novom vodom i staviti da se kuva oko pola sata.
Posle treba prosuti tu drugu vodu i naliti trećom toplijom vodom. Sve to treba da bude u loncu neke srednje veličine u kom će voda biti okvirno do pola. U tu treću vodu sa pasuljem treba ubaciti bibera u zrnu i tri, četiri lista lovora i kuvati dok se ne skuva, tj. dok zrna ne postanu mekana.
U odvojenu šerpu staviti oko 300 ml ulja da se ugreje, pa dodati tri, četiri glavice crnog luka isečenog na rebarca i dinstati dok blago ne porumeni. Staviti malo mlevenog bibera, kašiku aleve paprike i malo više od pola kašike soli.
U drugu šerpu u kojoj će se peći pasulj prvo staviti red pasulja, pa po njemu prženi luk i tako redom dok sve ne utrošite.
Zatim treba preliti pasulj poslednjom vodom u kojoj se kuvao da samo malo ogrezne.
Staviti u rernu i peći na oko 200 stepeni.
Tokom pečenja, dok još nije gotovo, probajte da li je dovoljno slano. Ako nije, razmutite još malo soli u malo mlake vode i prelijte time pasulj (može ona treća voda u kojoj se kuvao).
Pasulj je gotov kad porumeni i sok iščezne, ali pazite da ne ispari sve, da prebranac ne bude mnogo gust i suv.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: