Ovo je najkremastija pesto pasta koju ste do sada probali

Foto:Shutterstock

Predstavljamo vam recept za najkremastiju i najjednostavniju pesto pastu, koja predstavlja pravu senzaciju ukusa.

Italijansku kuhinju vole svi širom sveta, a jedan od njihovih najboljih specijaliteta su upravo paste kojima retko ko može da odoli. Jedna od najjednostavnijih, a najukusnijijih je pesto pasta. Ona se pravi od par sastojaka i to za manje od pola sata. Ovo je i odličan predlog za ručak, ali i kada želite da iznenadite prijatelje.

Za pesto:

2 šake svežeg bosiljka

2 čena belog luka

50 g pinjola (ili oraha kao alternativa)

50 g parmezana (narendanog)

100 ml maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Za pastu:

400 g testenine po izboru (špageti, pene, fusili)

So za vodu za kuvanje

pesto pasta
Foto:Shutterstock

Priprema:

U blender ili procesor za hranu stavite svež bosiljak, beli luk, pinjole (ili orahe), parmezan, so i biber. Blendajte dok smesa ne postane homogena. Dok blendate, postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu konzistenciju pesta.

U velikom loncu prokuvajte vodu sa solju. Dodajte testeninu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju dok ne bude al dente. Procedite testeninu, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuvala.

U veliki tiganj ili šerpu stavite pesto sos. Dodajte kuvanu testeninu i mešajte dok se testenina dobro ne premaže pestom. Ako je sos previše gust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina da biste postigli željenu konzistenciju.

Testeninu sa pestom odmah servirajte, po želji pospite dodatnim parmezanom i svežim bosiljkom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram