Predstavljamo vam recept za najkremastiju i najjednostavniju pesto pastu, koja predstavlja pravu senzaciju ukusa.
Italijansku kuhinju vole svi širom sveta, a jedan od njihovih najboljih specijaliteta su upravo paste kojima retko ko može da odoli. Jedna od najjednostavnijih, a najukusnijijih je pesto pasta. Ona se pravi od par sastojaka i to za manje od pola sata. Ovo je i odličan predlog za ručak, ali i kada želite da iznenadite prijatelje.
Za pesto:
2 šake svežeg bosiljka
2 čena belog luka
50 g pinjola (ili oraha kao alternativa)
50 g parmezana (narendanog)
100 ml maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Za pastu:
400 g testenine po izboru (špageti, pene, fusili)
So za vodu za kuvanje
Priprema:
U blender ili procesor za hranu stavite svež bosiljak, beli luk, pinjole (ili orahe), parmezan, so i biber. Blendajte dok smesa ne postane homogena. Dok blendate, postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu konzistenciju pesta.
U velikom loncu prokuvajte vodu sa solju. Dodajte testeninu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju dok ne bude al dente. Procedite testeninu, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuvala.
U veliki tiganj ili šerpu stavite pesto sos. Dodajte kuvanu testeninu i mešajte dok se testenina dobro ne premaže pestom. Ako je sos previše gust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina da biste postigli željenu konzistenciju.
Testeninu sa pestom odmah servirajte, po želji pospite dodatnim parmezanom i svežim bosiljkom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: