Peglana paprika je tradicionalno jelo koje se priprema na razne načine, a uz proveren recept ovo jelo će ispasti božanstveno.
Sastojci za peglanu papriku:
1 kg crvene paprike
1 l vode
100 ml sirćeta
2-3 kašičice soli
1 kašičica šećera
2-3 čena belog luka
2-3 lovorova lista (po želji)
related-news_0
Priprema peglane paprike:
Operite paprike i osušite ih.
Presecite ih napola i izvadite seme. Ako želite, možete ih ostaviti cele ili ih iseći na trake, zavisno od toga kako vam je draže.
Stavite vodu da provri u velikom loncu.
Paprike stavite u vrelu vodu na 2-3 minuta da se blanširaju, a zatim ih prebacite u posudu s hladnom vodom da se ohlade. Tako će zadržati lepu boju i biti mekše.
Za tečnosti za pasterizaciju u loncu pomešajte vodu, sirće, so i šećer. Stavite na vatru i kuvajte dok se so i šećer ne rastope.
Zatim sterilišite tegle i poklopce tako što ćete ih prokuvati u vodi nekoliko minuta ili staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta.
Stavite iseckane paprike u tegle. Ako koristite beli luk i lovorov list, stavite ih u tegle s paprikama.
Prelijte paprike u teglama pripremljenom tečnošću dok ne ogreznu, ali ostavite malo prostora na vrhu tegle (oko 1 cm).
Čvrsto zatvorite tegle poklopcima.
Stavite tegle u veliki lonac s vodom tako da budu potpuno potopljene. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta da se stvori vakuum.
Pažljivo izvadite tegle iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade na suvom i hladnom mestu.
Savet plus: Proverite da su tegle i poklopci potpuno suvi pre nego što ih koristite.
Paprike možete začiniti po svom ukusu dodajući biber ili peršun.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: