Recept za padobrance – omiljene kolače iz SFRJ, za koje su se domaćice takmičile čiji će biti lepši

Padobranci recept Foto:shutterstock

Recept za padobrance – omiljene kolače iz SFRJ, krckave i kremaste, za koje su se domaćice takmičile čiji će biti lepši i koji na prvi zalogaj vraćaju u detinjstvo.

Padobranci su starinski kolač koji je na neki način daleki predak makaronsak – čuvenih francuskih kolačića koje obožavju ljudi širom sveta.

Veoma slični njima, samo još ukusniji su čuveni jugoslovenski padobranci koje su naše bake filovale čokoladnim kremeom, a koji nas na prvi krc vraćaju u detinjstvo.

Donosimo vam jednostavan recept koji smo pronašli na Instagarm stranici balkanski.recepti.

Sastojci:

Za biskvit

3 belanceta

300 g šećera

300 g mlevenih oraha

sok od limuna

Za fil

3 žumanceta

3 kašike šećera u prahu

125 g putera

100 g čokolade za kuvanje

Padobranci recept Foto: Shutterstock

Priprema

Belanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi sneg, dodajte dve kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst šne. Na kraju pažljivo ručno umešajte mlevene orahe.

Kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili na pek-papir. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice jer će tokom pečenja narasti.

Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što više bele.

Dok čekate da se puslice osuše, pripremite fil.

U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari.

Ohlađene puslice isprskajte otopljenom čokoladom, a ne morate, na svaku nanesite fil i spajajte po dve, kao vanilice. Padobrance ostavite da malo odstoje da bi omekšali i potom ih služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram