Recept za domaću paštetu zahvaljujući kojoj sam prestala da jedem suhomesnato i osećam se bolje nego ikad

Pileća pašteta
Pileća pašteta Foto: Shutterstock

Domaća pašteta je odlično rešenje za sve koji žele da u prvi plan stave uravnoteženu ishranu i da sa jelovnika izbace mesne prerađevine kao jedan od uzroka kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Domaća pašteta je uglavnom bolja opcija od kupovne i to iz nekoliko razloga:

Sastojci: Kada pravite domaću paštetu, imate potpunu kontrolu nad sastojcima koje koristite. Možete odabrati visokokvalitetno meso i sveže, prirodne začine i arome.

Bez aditiva: Kupovna pašteta često sadrži aditive poput konzervansa, boja i pojačivača ukusa. Kod kuće možete izbeći ove aditive i praviti paštetu koja je čistija i zdravija.

Prilagođeni ukusi: Kod kuće možete prilagoditi recept svojim preferencijama, dodajući više ili manje začina, arome i tekstura, što rezultira paštetom koja je savršeno prilagođena vašem ukusu.

Svežina: Domaća pašteta često je svežija od kupovne, jer je pripremljena nedavno i nema dug put od proizvodne trake do vašeg tanjira.

Recept koji ja spremam, uz razne varijacije, pomogao mi je da iz ishrane potpuno izbacim suhomesnate proizvode koji su godinama bili sastavni deo mog doručka, a često i večere. A najbolje je što ne trošim dodatno vreme za pripremu sastojaka, već koristim one koje već kuvam za supu bistru pileću ili juneću supu nedeljom. Na ovaj način dobijem količinu paštete koja nam traje i do pet dana.

Domaća pašteta – sastojci:

Pileća pašteta
Pileća pašteta Foto: Shutterstock

200g mesa po izboru

100g krem sira

100g kikiriki putera

50ml maslinovog ulja

1 šargarepa

1 štap celera

pola korena celera

1 paškanat

2 čena belog luka

kašika sušenog paradajza u ulju

soli i bibera po ukusu

Domaća pašteta – priprema:

Pileća pašteta, Piletina, Povrće
Pileća pašteta Foto: Shutterstock

Meso, šargarepu, celer, paškanat i beli luk stavim u veliki lonac u kojem kuvam supu. Uz njih za samu supu dodam jedan crni luk, jedan krompir i koren peršuna, ali ove namirnice ne koristim za paštetu. Nalijem vodom, dobro posolim i dodam desetak zrna bibera. Kuvam na srednjoj vatri oko sat vremena.

Sve sastojke procedim kako bih dobila bistru supu, odnosno bujon koji dalje zamrzavam u teglicama i koristim ga za pripremu drugih jela, a pomenute sastojke za paštetu odvojim sa strane i u blenderu spojim sa krem sirom, kikiriki puterom, maslinovim uljem, i sušenim paradajzom. Sve dobro izblendam dok ne dobijem homogenu paštetu i na kraju dodam soli i bibera po ukusu.

Ova domaća pašteta odlično ide uz vruć tost hleb i domaći beli sir, a najbolja je uz proju po receptu moje svekrve.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram