
Mascarpone je kremasti italijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih poslastica poput tiramisua do raznih jela s testeninom.
Iako se u prodavnicama može naći po prilično visokim cenama, s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete ga napraviti kod kuće.
Domaći mascarpone – sastojci:
500 ml slatke pavlake za šlag
1 kašika limunovog soka
Domaći mascarpone – priprema:

U posudu stavite slatku pavlaku. Stavite posudu na srednje jaku vatru i zagrevajte dok ne dostigne temperaturu od oko 85 stepeni. Ako nemate digitalni termometar u obliku igle, zagrejte pavlaku dok ne provri.
Kada pavlaka dostigne željenu temperaturu, odnosno kad počne malo da ključa, pomerite s vatre i prohladite tek nekoliko minuta uz stalno mešanje kako bi izašlo što više vode iz pavlake.
Zatim vratite pavlaku ponovno na vatru, dovedite do ključanja, sklonite s vatre pa dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kiselost limuna pomoći da se pavlaka stisne i pretvori u željenu masu. Mešajte nekoliko minuta kako bi se kiseline ravnomerno rasporedile.
Nastavite da zagrevate smesu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno mešajući. Smesa bi trebalo da postane gušća i formira male grudvice. Ako se to nije desilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka. Potpuno ohladite smesu na sobnoj temperaturi.
Pripremite posudu i cediljku. Cediljku obložite gustom gazom ili platnenom pelenom pa stavite u posudu. Na gazu izlijte smesu. Tečnost bi trebalo da se iz cediljke i gaze cedi u posudu. Sve zajedno stavite u frižider preko noći, a idealno najmanje 12 sati.
Sutradan ćete dobiti između 250 i 280 g mascarpone sira, piše Zadovoljna.hr.
Saveti:
Ako želite da mascarpone bude gušći, možete ga ostaviti u frižideru duže, kako bi se višak tečnosti još više iscedio.
Ako ste ljubitelji jačih ukusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu ukusa.
Taj recept možete prilagoditi prema količini koju želite da pripremite, samo pazite na odnos pavlake i kiseline.
Umesto limuna, možete koristiti i sirće, ali preporuka je koristiti limunov sok jer je ukus mnogo blaži i prijatniji.
Pogledajte i sve recepte za tiramisu na našem portalu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: