Recept za ajvar moje mame nije tajna, jer ga godinama delim sa svima, ali u njemu se nalaze dva neobična sastojka koje mnogi nikad ne bi doveli u vezu s ovom čuvenom zimnicom.
U pitanju su ren i med, i to naš domaći koji mama i tata godinama prave zajedno, čist, bez greške, pun ljubavi. Zvučaću kao najopštije opšte mesto, ali sigurna sam da je ta ljubav ono što ovom ajvaru daje zavodljiv ukus, toliko dobar da se čak i južnjaci njime oduševljavaju.
U našoj kući ajvar se uvek pravi timski i u proces je uključena cela porodica, a od pre nekoliko godina, mama je recept predala i meni, pa smo i muž i ja postali deo ekipe koja je zaslužna za ovo crveno blago u teglama na kojem prezimimo zimu.
Jedemo ga u svim mogućim kobinacijama, stavljamo ga u domaću proju i mafine, čak i u gulaš, a najbolji je u meni omiljenoj jednostavnoj varijanti, uz domaći hleb i sir.
Sastojci:
14 kg očišćene paprike
8 kg očišćenog patlidžana
4l vode
1l vinskog sirćeta
300 g soli
1l suncokretovog ulja
250 grama očišćenog rena
2 kašike meda
Priprema:
Prvo, odaberite kvalitetnu papriku koja je mesnata i čvrsta, sa zelenom peteljkom. Patlidžan treba da bude svež, bez mrlja. Operite povrće, a zatim papriku presecite uzdužno na trake debljine oko 2 cm. Patlidžan narežite na kolutove debljine oko 3 cm.
Uključite timski rad! Neka neko čisti papriku, dok druga osoba ljušti patlidžan. Treći član ekipe može da ljušti i renda ren, što je naporan posao, pa je dobro da ga pripremite dan unapred.
U velikom loncu prokuvajte 4 litre vode, 1 l vinskog sirćeta i 300 g soli. Prvo potopite papriku, pa zatim patlidžan. Blanširajte povrće oko 2-3 minuta, a zatim ga odmah prebacite u cediljku. Obareno povrće stavite u mrežaste džakove i okačite ih da se cede najmanje 12 sati.
Nakon ceđenja, mlevenje povrća je sledeći korak. Moja mama koristi ručnu mašinu za mlevenje mesa, koja zadržava pun ukus povrća. Nakon toga, u dvorištu pripremimo furunu na drva na kojoj pržimo ajvar, ali vi možete ovaj proces da odradite i u svojoj kuhinji. Stavite izmlevenu papriku u veliki lonac na jaku vatru. Održavajte vatru stalno, dodajući drva kad god je potrebno.
U međuvremenu, zagrejte 800 ml ulja do ključanja i polako ga dodajte u papriku uz stalno mešanje. Kada se smesa zgusne, dodajte prethodno pripremljen patlidžan i nastavite da mešate.
Kada se paprika i patlidžan sjedine i potezom varjače vidite dno šerpe, zagrejte preostalih 200 ml ulja i dodajte ga polako uz mešanje. Na kraju, dodajte rendani ren (ili beli luk) po ukusu, mešajući još nekoliko minuta.
Na kraju dodajte so po ukusu i skinite sa vatre. U ovoj fazi dodajte i dve kašike domaćeg meda i sve dobro promešajte. Po želji, blago izmiksajte štapnim mikserom da dobijete kremastu teksturu, ali nemojte preterati, jer ne želite da se vaš ajvar pretvori u paštetu.
Ajvar sipajte u vrele, sterilizovane tegle. Povedite računa da ne ostanu vazdušni džepovi. Brzo zatvorite tegle i sterilišite ih u rerni, mikrotalasnoj ili na šporetu.
Ostavite tegle da se ohlade. Mama kaže da je ajvar uspeo ako otvorenu teglu možete okrenuti naopačke, a da iz nje ne ispadne ni kap.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: