Ko god da je otvorio teglu, teško ju je ostavljao.
Svaka domačica ima svoj tajni recept za domaći specijalitet, mnogi ljudi vole da jedu samo mamin ajvar koji jedu ceo život, a ajvar moje majke je toliko dobar da je svojevremeno uzimala odmor u septembru kako bi za dve porodice prijatelja iz Minhena spremila 60 plus tegli od planine crvenih paprika. Prenoslili bi joj tada kako bi svaki Nemac koji bi ga probao bio oduševljen.
A oduševljeni su bili redom svi koji bi ga probali. Slavičin ajvar se jede tako što se otvori tegla i ona potom ide na pranje. Tegla za obrok. Tako se jede ajvar moje majke. Ne mora, ali teško je stati.
Iako svaka domaćica ima svoju gastro-tajnu, moja majka, ponosna na svoj specijalitet, nesebično je uvek sa svima delila recepturu – ističući kako se ajvar „prži samo pola sata“. I mada neki prave ajvar od barenih paprika, ovaj spada u klasične – od pečenih.
Stvar je u dobroj pripremi paprika pre nego što završe u velikoj šerpi.
Ja nikada nisam bila ni blizu trenutka da pomislim da bih mogla da pipremim zimnicu, moje kulinarske sposobnosti su veoma skromne, ne usuđujem se, nemam taj „gastro prst“.
Verujem da je uživanje potpuno kada ga sami napravite, ovaj recept sigurno daje rezultate.
Mnogo se jednostavnije priprema nego što deluje, a potrebne su vam samo crvene paprike, osnovne namirnice i vreme.
Sastojci:
7 kg crvene paprike šilje
1 kašika šećera
1 kašika esencije
400 ml ulja
3‒4 kašike soli ili po ukusu
Priprema:
Ispecite paprike, ostavite ih da potpare, oljuštite ih, odstranite im peteljke i semenke, pa ih stavite u cediljku (ili gazu) da se cede pet-šest sati, najbolje tokom noći.
Sameljite ih na mašini za mlevenje mesa. Samlevenu papriku preručite u široku šerpu.
U posebnom sudu zagrejte ulje do ključanja, pa njime prelijte papriku i ostavite da odstoji 30 minuta.
Stavite šerpu na vatru, dodajte šećer i esenciju, a nakon 10 minuta i soli po ukusu (3–4 kašike).
Od trenutka kada ajvar proključa, pržite ga još 30 minuta neprestano mešajući.
Sipajte ajvar u sterilisane tegle, dobro ih zatvorite celofanom i gumicom, pa poklopcem, svaku okrenite naopako, ostavite ih da stoje tako pet minuta, potom ih preokrenite, zamotajte u ćebe i ostavite da se lagano hlade.
Ukoliko napravite vi[e tegli, potraja’e vam i cele zime, a ajvar odlično ide kao dodatak uz sva mesna jela, može se stavljati u gulaš i paprikaš, u pite, mafine, slane torte i slane rolate.
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: