Razbijamo tri najčešće predrasude o organskoj hrani

Foto: Promo

Koliko puta vam se desilo da zaspite premoreni od napornog dana a sutradan ustanete – isto tako umorni? Energija vam je na izmaku, a polet i entuzijazam u dalekom sećanju? Ako je tako, onda je vreme da se pobrinete za svoje buduće zdravije navike, pre svega za ishranu koja će vam vratiti vitalnost i energiju. Vaše telo biće vam na tome neizmerno zahvalno!

Predrasuda broj 1: Organsko je skupo

Briga o zdravlju uvek počinje pažljivim izborom namirnica, a početak nove godine idealan je period da usvojite neke bolje, zdravije navike. Ljudi najčešće počinju od fizičkog izgleda – menjaju boju kose, frizuru, stil oblačenja – a šta je s onim što konzumiramo a što se odražava na našu spoljašnjost? Pretresite svoj jelovnik! Izbacite sve ono što vam je gomilalo stres, šećer, masne naslage i neprijatnost.

Niko nije obećao da će ovo biti lako, posebno ukoliko su vam nutritivni termini nepoznati a plan gotovo da i ne postoji. Pratite naše početne smernice koje će vam sigurno pomoći da napravite pravi izbor.

Za početak, pokušajte da u svoju ishranu uključite što više namirnica organskog porekla. One ne sadrže veštačke i sintetizovane materije, hemikalije i druge štetne supstance koje se koriste u klasičnom poljoprivrednom uzgoju. Organski proizvodi preporučuju se u postizanju i održavanju zdravlja jer su oslobođeni veštačkih supstanci, što ih čini neškodljivim za naš organizam.

Na zelenim policama u dm-u pronaći ćete po super cenama raznovrsnu ponudu organskih proizvoda, pažljivo prerađenih s ciljem da se očuvaju vitalni sastojci i originalan ukus, što ćete i osetiti čim ih budete probali. Osim toga, konzumiranjem organskih proizvoda pokazujete da razumete prirodu i njeno bogatstvo i nalazite pravi način da je koristite ne narušavajući je.

Predrasuda broj 2: Priprema zdravijih obroka je komplikovana

Obroci od voća, povrća i žitarica nezamenljivi su u održavanju stabilnosti i vitalnosti našeg organizma. Posebno je važno da se ovoga setimo u danima posle zimskih praznika kada je pravo vreme za detoksikaciju, jer je to period godine kad se malo krećemo a obilno jedemo. Ipak, mnogi će odmahnuti glavom kada dođe vreme da se takvi obroci pripreme.

Jednostavni i zdravi obroci zapravo su vam pri ruci! A uz to su hranljivi! Kada bismo vam rekli da sada možemo da pripremimo hranu koju su jeli naši preci, i to na mnogo različitih načina tako da ne narušimo njenu nutritivnu vrednost, šta biste rekli?

Nadamo se da su bar neki od vas na putu ka kuhinji ili barem na putu da obave kupovinu organskih namirnica.

Zamislite kako uz bogat izbor organskih proizvoda iz dm-a možete da približite ukus i miris najrazličitijih destinacija širom sveta. Proso vam može zaličiti na neinspirativnu žitaricu, međutim, ova namirnica je bogata mnoštvom vitamina i minerala, a pri tome ne sadrži gluten. Idealno za brzu pripremu jela, uz nezaboravne ukuse Orijenta, dmBio gotovo jelo od prosa spremno je za samo 10 minuta. Razno povrće i mešavina orijentalnih začina daju ovom jelu punoću ukusa. Začinjeno gotovo jelo od prosa odlično ide uz meso ili ribu, a možete ga i sami dodatno začiniti po želji. Takođe izvrstan prilog ili kompletno jelo, naročito ako ste ljubitelj palente, Gold integralna kukuruzna palenta s vrganjima bez glutena omogućiće vam da brzo i lako pripremite obrok ili prilog jelu u kom će uživati cela porodica. I kao višnja na torti, da se zasladite pobrinuće se dmBio smesa za čokoladni kolač koji možete ukrasiti po želji.

Prema našoj računici, potrošićete bar upola manje vremena za pripremu obroka nego što vam je to obično potrebno. Treba samo da izaberete.

Predrasuda broj 3: Veganske namirnice teško se pronalaze i kombinuju u receptima

Sve češće čujemo kako je neko iz naše okoline odlučio da se hrani veganski i svoj način života prilagodi tome. Verujemo da se u takvim situacijama većina vas nađe u rebusu kako i šta da pripremi svojim bližnjima, da to bude vegansko a pri tom i ukusno.

Foto: Promo

Na internetu ćete pronaći raznorazne kombinacije ukusa, ali nekako je uvek lakše kada recepte potpisuje neko sa iskustvom. Zanimljive veganske recepte koje je pažljivo za vas pripremio Filip Ćirić, osnivač a ujedno i šef kuhinje Homa restorana, možete naći ovde, a uz objašnjenja korak po korak vrlo lako ćete ih pripremiti.

Zato se s radošću upustite u avanturu spremanja lakih, brzih i ukusnih veganskih dmBio obroka koji će vam otkriti jedan novi vege svet.

Možete početi od punjenog batata na veganski način.

Sastojci:

Batat dm

Bio leblebije

Kelj

So

dmBio tahini

dmBio sok od limuna

dmBio kurkuma

dmBio pesto sos

dmBio kikiriki puter

Crveni pasulj

Čeri paradajz

Avokado

Mladi luk

dmBio maslinovo ulje

dmBio marinirani badem

dmBio voćni namaz od malina

Banana

dmBio cimet

Priprema:

U aluminijumsku foliju uviti 3 batata, svaki ponaosob. Staviti ih u rernu na 2 sata na 200 o C. Izvaditi ih i uzdužno ih iseći. Izdubiti ih kašikom.

Prvi batat: Sipati 20g dmBio leblebija. Iseći ½ lista kelja i ubaciti preko leblebija. Sipati još 10g dmBio leblebija. Dodati ½ kašičice soli. Dodati 1 kašičicu dmBio tahinija. Dodati 20ml dmBio soka od limuna.

Drugi batat: Namazati batat sa ½ kašičice dmBio pesto sosa. Dodati 10g crvenog pasulja. Iseći i dodati 50g čeri paradajza. Iseći i dodati oko 10g mladog luka. Iseći i dodati 30g očišćenog avokada. Dodati ½ kašičice soli. Sipati 20ml dmBio maslinovog ulja. Iseći i posuti odozgo 10g dmBio mariniranog badema.

Treći batat: Sipati u batat dve kašike dmBio kikiriki putera. Sipati tri kašike dmBio voćnog namaza od malina, ½ banane iseći na kolutove i poređati na batat. Sipati po ukusu dmBio kurkumu po prvom batatu. Sipati po ukusu soli po drugom batatu. Sipati po ukusu dmBio cimet po trećem batatu.