Razbijamo mit: Da li žene od dizanja tegova dobijaju prevelike mišiće

Foto:Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia; PROMO

Maša Kuprešanin, koju pamtimo kao učesnicu "Survivora", danas trenira takmičare TV šoua "Najveći gubitnik", a za naš portal razbija jedan od najvećih mitova o vežbanju.

Često čujemo da žene od dizanja teških tegova ili sklekova mogu da izgledaju kao bodibilderke ili „izgube“ grudi. Pitali smo Mašu Kuprešanin koja trenira učesnike TV šoua „Najveći gubitnik“ da li je to zabluda ili istina.

Maša Kuprešanin Foto:promo

„Izgled bodibildera je nešto na čemu ozbiljno mora da se radi, da bi došli do tog nivoa i takvog izgleda. S druge strane, kad su u pitanju ženske grudi, to može i ne mora biti istinita. Ako žena genetski ima potencijal za veće grudi, ona će ih imati bez obzira na njeno bavljenje fizickim aktivnostima. Ipak, veća fizička aktivnost i nemogućnost stvaranja masnih naslaga ume da smanji rast grudi kod žena“, kaže Maša.

Zanimalo nas je i na koji način učesnice „Najvećeg gubitnika“ oblikuju svoje telo, odnosno šta je cilj – kako da izgledaju?

„Cilj takmičara je prvenstveno poboljšanje njihovog zdravlja, kao i promena načina života. Jedan od ciljeve jeste i promena izgleda i oblikovanje tela, ali ne postoji idealan oblik nečijeg tela. Svi smo različitih oblika i najveći cilj je u stvari postići osećaj zadovoljstva sobom, što ume da varira od osobe do osobe. Učesnice treniraju onako kao i ja, da budu jake i sposobne“. otkrila nam je ona.

Želje žena koje odlaze u teretanu su različite i dok neke čeznu za masom, druge žele samo dobru definiciju. Kako se postiže jedno, a kako drugo?

„Lično nikada nisam radila na definiciji, pa ne mogu da pričam iz sopstvenog iskustva. Jedino što mogu reći jeste da se mora pametno trenirati i staviti dosta fokusa na ‘čistiju’ ishranu. Na masi sam radila u toku svoje veslačke karijere i tada mi to nije bilo lako za održavanje. Kad jedeš na silu to nekad ume da bude isto kao dijeta, ako ne i mučnije. Ako je želja masa bez velikog dobitka u vidu masti, kalorijski suficit se mora unositi svakodnevno, kvalitetnim makronutrijentima, to jest ugljenim hidratima, proteinima i mastima.“

Maša nam je otkrila i koje vežbe sve žene mogu da primene da bi izgradile mišićnu masu koja ne izgleda kao kod bodibildera.

„Izgled bodibildera se ne može izgraditi kada ste rekreativac, jer je za to potrebno puno pažnje usmerene na trening i ishranu. Naravno, ako se forsiraju isključivo treninzi snage, veće kilaže i manje ponavljanja, mišići će biti veći i obliji. Ako žene žele to da izbegnu, uglavnom bi trebalo više da se fokusiraju na manje kilaže, više ponavljanja, više funkcionalnih treninga.
S druge strane, iako načinom treninga možemo da kontrolišemo kako ćemo graditi naše telo, sam oblik našeg tela i neke fizičke predispozicije ne možemo promeniti, i zbog toga je najvažnije za dame da vole svoj oblik i svoje mišiće onakve kakvi jesu, i više se fokusiraju na ono šta njihovi mišići mogu“, zaključila je naša sagovornica. Omiljene vežbe Maše Kuprešanin su oduvek bile one koje su kompleksne i koje je uspela da savlada uprkos tome, a to su nabačaj, skok na kutiju/kocku i burpi.

Ove nedelje kuću Najvećeg gubitnika napustio je i drugi takmičar i u kući ih je ostalo 14.

Emisiju „Najveći gubitnik“ gledajte od ponedeljka do četvrtka u 20:30h na TV Nova, a najzanimljivije detalje emisije pratite na zvaničnim profilima na Instagramu, Facebooku i YouTube-u.

***

Bonus video: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram