Raspored za autofagiju koji ubrzava topljenje kilograma

Foto: News Images / ddp USA / Profimedia

Autofagija je odlično rešenje ako želite da smršate, ali ne i da se odreknete hrane koju volite. Tim naučnika za ishranu i fiziologiju u Čikagu utvrdio je precizan dvodnevni program fastinga koji će vam dati najbrže rezultate.

U okviru meta-analize koja je objavljena časopisu Nutrients, šest naučnika sa Univerziteta Ilinois izučavalo je kako autofagija utiče na san kod odraslih koji imaju prekomernu težinu.

Pored toga što su naučnici zaključili da su „kvalitet i trajanje sna ostali nepromenjeni tokom autofagije“ na osnovu ove studije, došli su do još jednog otkrića u tom procesu.

Učesnici u studijama koje su pregledali su se pridržavali konzumiranja hrane u vremenskom okviru od četiri ili deset sati, uz kalorijske restrikcije svakog drugog dana. Naime, jedan dan bi jeli samo 600 kalorija, a drugi koliko god žele u vremenskom okviru koji bi izabrali.

Naučnici su otkrili da je ova metoda dala prosečnu stopu gubitka težine od 1 do 6 odsto. Opisali su ovaj opseg gubitka težine kao „blag do umeren“.

Koliko god mislili da bi gubitak od 6 odsto vaše težine bio značajan, većina stručnjaka za ishranu naglašava da je bitnije da mršavljenje bude zdravo i održivo, kao i da je neophodno da unosite hranljive materije kroz različite grupe namirnica.

***

Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram